Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico nadobro končí. A dobre si to uvedomuje

.dávid Jackanič .slovensko

Peter Pellegrini bude jednotkou Smeru vo voľbách v roku 2020. Od roku 2002 sa teda stane vôbec prvýkrát, že kandidátku najsilnejšej politickej strany na Slovensku povedie niekto iný než Robert Fico.

Fico nadobro končí. A dobre si to uvedomuje Diana Černáková/SITA

v Smere očividne pochopili, že situácia je vážna. Predseda strany Robert Fico v najbližších voľbách uvoľní svoju pozíciu číslo jeden na kandidátke súčasnému premiérovi Petrovi Pellegrinimu. 

Ide tak o zavŕšenie úpadku Roberta Fica v strane Smer. Ak by vo voľbách Pellegrini získal najviac hlasov v strane, je možné, že by Fica mohol vymeniť aj na čele najsilnejšej politickej strany na Slovensku.

Zostup Roberta Fica je zaujímavý. A rovnako zaujímavý je aj vzostup Petra Pellegriniho. 

2002

Fico ako šéf Smeru mal veľké množstvo preferenčných hlasov hneď od začiatku fungovania strany. V parlamentných voľbách v roku 2002 získal Fico 218 530 hlasov, kým vtedy mladý a neskúsený Pellegrini iba 1 223. 

22.september 2004 Bratislava: Predseda Smeru Robert Fico po tlačovej besede v Národnej rade Slovenskej republiky.Tomáš Benedekovič/SITA22.september 2004 Bratislava: Predseda Smeru Robert Fico po tlačovej besede v Národnej rade Slovenskej republiky.

Fico sa teda jasne dostal do parlamentu, Pellegrini nie. Stal sa však poslaneckým asistentom Ľubomíra Vážneho, neskoršieho ministra dopravy a v súčasnosti generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne.

2006

V roku 2006 obaja svoje preferenčné hlasy zdvojnásobili. Fico sa stal s viac ako 400-tisíc krúžkami jasným víťazom volieb a prvýkrát zasadol na premiérsku stoličku. Pellegrinimu stačilo na vstup do parlamentu aj slabých 2 665 hlasov a prvýkrát sa tak stal poslancom Národnej rady.

2010

V nasledujúcich voľbách v roku 2010 opäť Smer vyhral a Fico získal viac ako 500-tisíc hlasov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite