Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretli sa členovia vedenia SaS, rokovali aj o pripravovanej kandidátke

.ivana Šalgová .slovensko

Vedenie opozičnej SaS sa v pondelok večer stretlo na Republikovej rade. Členovia rady hovorili aj o pripravovanej kandidátke, tú budú v strane schvaľovať až na mimoriadnom kongrese.

Stretli sa členovia vedenia SaS, rokovali aj o pripravovanej kandidátke Jakub Julény/SITA

o pondelkovom rokovaní najskôr informovali Hospodárske noviny.  Svoj návrh podľa nich predložil predseda strany Richard Sulík, ktorý vraj z kandidátky vyškrtol Rajtára, Galka, Kiššovú aj Blahovú. 

Richard Sulík sa však vyjadril, že na dnešnej republikovej rade strany svoj návrh kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb nepredstavil. Plánuje to urobiť v pondelok 30. septembra.

 Kandidátku bude strana schvaľovať na kongrese strany, ktorý bude 5. októbra. „Kandidátka sa bude schvaľovať na nominačnom kongrese, lebo takto to prikazujú stanovy,“ povedal Sulík.

Krátko po rokovaní vedenia strany sa členka strany Natália Blahová vyjadrila,  že ona, Jozef Rajtár, Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Vladimír Svoboda, Radoslav Pavelka a Pavol Kubiš na 99 % nebudú kandidovať za SaS. 

Je to však ešte otvorené, keďže na kongrese budú členovia strany hlasovať o viacerých predložených kandidátkach, ktoré sa môžu líšiť. Na niektorých sa tak možno ocitnú a na iných nie. 

Pri zostavovaní kandidátky sa v strane vždy vyžaduje aspoň ústny súhlas toho, koho chce zostavovateľ na kandidátku navrhnúť. Je teda aj možné, že ponuku niekto z nich dostane, ale ju odmietne. 

„Na kandidátke, ktorú navrhne Richard Sulík, nebudeme, a potom sa môžu členovia na kongrese rozhodnúť, za čo budú a nebudú hlasovať,“ skonštatoval Rajtár. On sám chce byť na jednej kandidátke s Richardom Sulíkom. Rovnaký názor zastáva aj Galko. 

sulík Galka nekomentoval

Informácie o tom, že odmieta podpredsedu strany Ľubomíra Galka a člena republikovej rady Jozefa Rajtára na kandidátke Sulík nekomentoval s tým, že ide o internú záležitosť strany.

„Členovia môžu spôsobiť pat alebo nejaký iný mechanizmus a snažiť sa prinútiť dve strany sa dohodnúť,“ načrtol Rajtár možné riešenie situácie v strane.      

Podľa Blahovej neodznel vážny argument, na základe ktorého by Galko a Rajtár nemali byť na kandidátke. O dôvodoch, prečo na kandidátke nemajú byť Rajtár a Galko, nehovorili ani oni, ani Sulík. Ten zopakoval, že ide o vnútorné záležitosti strany.       

„Ak na tej kandidátke nebudú ľudia, ktorí za stranu najviac bojovali proti mafii a korupcii, tak tam nebudem mať miesto ani ja,“ uviedla poslankyňa NR SR Jana Kiššová s tým, že Galko a Rajtár sú podľa nej kľúčoví ľudia v strane. „Ja si neviem predstaviť, že sa na 150 miestach na kandidátke nenájdu dve miesta pre týchto ľudí,“ dodala.  

Nateraz zo strany neodchádza nikto, zhodli sa všetci opýtaní. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite