Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Návrh hraníc pralesov podľa ochranárov neplní cieľ, ministerstvo to odmieta

.redakcia .slovensko

Návrh hraníc Karpatských bukových pralesov zapísaných v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR podľa niektorých ochranárov popiera cieľ, ktorým má byť lepšia ochrana vzácneho územia.

Návrh hraníc pralesov podľa ochranárov neplní cieľ, ministerstvo to odmieta Lesoochranárske zoskupenie VLK/Facebook

envirorezort tvrdenia ochranárov odmieta a tvrdí, že kritici len nerozlišujú zaraďovanie do kategórií UNESCO a zaraďovanie do stupňov ochrany.

Lesoochranárske zoskupenie (LZ) Vlk na sociálnej sieti uvádza, že preradením vodnej plochy v rezervácii Morské oko a časti lesov v rezervácii Kyjovský prales do „ochranného pásma“ sa umožní ťažba dreva, poľovanie a výstavba ciest. 

O znížení bezzásahovej zóny v Kyjovskom pralese v hromadnej pripomienke hovoria aj Tomáš Vida z neziskovej organizácie Aevis, Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les, aj Milan Janák a Michal Filípek zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko. Tí tiež tvrdia, že návrh umožňuje v nárazníkovej zóne pokračovanie „aktuálneho devastačného hospodárenia“.

MŽP však vysvetľuje, že v Kyjovskom pralese sa nemení zaradenie do piateho stupňa ochrany, teda bezzásahového územia - ide len o rozdelenie na jadro a nárazník podľa terminológie UNESCO.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite