Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportéri bez hraníc vyzývajú Čaputovú vetovať novelu tlačového zákona

.redakcia .slovensko

Prijatými zmenami sa do tlačového zákona opätovne zavádza právo na odpoveď, ako aj pokuty.

Reportéri bez hraníc vyzývajú Čaputovú vetovať novelu tlačového zákona SITA/Alexandra Čunderlíková Prezidentka Zuzana Čaputová.

reportéri bez hraníc (RSF) vyzývajú slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu tlačového zákona. Novela, ktorú v utorok schválil parlament, by totiž podľa nich „dala slovenským politikom automatické právo na odpoveď v médiách, ak predmetné správy nie sú ,pravdivé alebo sú zavádzajúce'“.Uvádza sa to vo výzve, o ktorej agentúru SITA informovala organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters sans frontiéres – RSF). 

„V čase, keď médiá ešte stále zverejňujú informácie o vražde Jána Kuciaka, ktoré by mohli ovplyvniť niektorých politikov, je životne dôležité, aby nikto z nich nemal možnosť brániť slobode informácií,“ upozorňujú.

Medzinárodná mimovládna organizácia, ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, pripomína, „že Robert Fico, ktorý bol v marci 2018 nútený rezignovať na premiérsky post po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka v predchádzajúcom mesiaci, vyhlásil novinárom ,vojnu‘ a vyhrážal sa, že zreformuje tlačový zákon tak, aby jeho strana Smer-SD získala efektívnu zbraň proti, podľa jeho slov, ,mediálnemu teroru‘“. 

Podľa RSF „tieto vyhrážky pritom práve zrealizoval prostredníctvom novely, ktorú schválil parlament, a rozširuje právo politikov na odpoveď“.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite