Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Mihál: Z SaS som odišiel kvôli Galkovi

.šimon Jeseňák .slovensko

Pridá sa k PS/Spolu napokon aj Andrej Kiska? Kto by mal byť premiérom? Prečo na tlačové konferencie nevolajú Igora Matoviča a Richarda Sulíka a kto robí v SaS najväčšie rozbroje? V rozhovore odpovedá bývalý minister práce a podpredseda strany Spolu Jozef Mihál.

Jozef Mihál: Z SaS som odišiel kvôli Galkovi Boris Németh

je definitívne, že Progresívne Slovensko (PS) a Spolu pôjdu do volieb ako koalícia?

Áno, je definitívne, že pôjdeme do volieb spoločne. Definitívne však nie je to, či sa k nám niekto nepridá. 

v lete prepukla prvá väčšia kauza Michala Trubana. Ten otvorene klamal o svojich skúsenostiach s drogami. Vaša komunikačná a marketingová stratégia je nastavená tak, že chcete robiť nový štýl politiky. Ten nový štýl politiky však má byť založený na tom, že nebudete klamať. 

Michal Truban spanikáril. Nebolo žiadne tajomstvo, že Truban mal skúsenosť s drogami a nikdy sa tým netajil. Keď si ho volili za predsedu, všetci o tom vedeli. Uvedomoval si, že o drogách rozprával pred študentmi. 

Šikovnosť tých, ktorí tieto videá zverejnili, spočívala v tom, že ich vytiahli hneď a nečakali do januára. Tí, ktorí stoja proti nám, si povedali, že na Trubana nič nemáme, ale podarilo sa im nájsť tieto videá. Za zverejnením videí je aj snaha zahádzať Trubana špinou hneď na začiatku. To, že sa tieto videá objavili na verejnosti tak skoro, Michala Trubana prekvapilo. Nedokázal na ne zareagovať správne i keď vedel o tom, že ich na neho raz vytiahnu. Jeho reakcia bola v panike. 

zo začiatku Michal Truban zareagoval priznaním, že marihuanu v minulosti fajčil, ale nič iné nemal.

Zaváhal tam a zatĺkal.

aký je rozdiel medzi zaváhaním a klamstvom? Nie je Trubanova reakcia potvrdením toho, že sa správa ako starý politik, ktorých intenzívne kritizuje a chce ich vymeniť?

Áno, jeho reakcia taká bola, čo si aj sám priznal. Správal sa ako starý politik a uvedomil si to. Trvalo niekoľko dní pokiaľ si priznal pravdu, že experimentoval aj s LSD. Faktom je, že pravdu si priznal až na základe ďalšieho videa, ktoré ho usvedčilo z klamstva. Nie je to pekné.

„Našou ambíciou je, aby bol Truban predseda vlády a Miro Beblavý minister financií.“

môže byť takýto človek budúci premiér? Na tom ste sa už totiž dohodli, že Michal Truban bude v prípade volebného úspechu premiér a Miroslav Beblavý minister financií. 

Keď dokážeme ľudí presvedčiť, aby volili stredo-pravú opozíciu, získame väčšinu a postavíme vládu, tak našou ambíciou má byť postaviť premiéra. Musíme však ku všetkému pristupovať s pokorou. Je podstatné povedať ľuďom, že našou ambíciou je, aby bol Truban predseda vlády a Miro Beblavý minister financií, ktorý bude zodpovedný za reformy. To, ako sa naši súperi snažia nálepkovať Miša Trubana, by sa dalo aplikovať na kohokoľvek. Kto z nás nespravil v mladosti hlúposti?

kritika Trubana však nie je založená na tom, že skúsil marihuanu či LSD, ale na tom, že klamal. 

Keď máte na sebe bielu košeľu a padne na vás smietka, tak je ju na vás hneď vidieť. Tým, že sme si nastavili svoje štandardy veľmi vysoko, tak sa nám akákoľvek chyba či zaváhanie vráti trikrát silnejšie. To je aj tento prípad. Na Mišovi obdivujem, že s ním len tak niečo nezamáva. Má v sebe vnútorný pokoj a snaží sa učiť. Robí veľmi veľké pokroky. 

ak si porovnáme program strany Spolu a vášho koaličného partnera PS, sú vaše programy kompatibilné?

Je pravda, že programy týchto dvoch strán sú menej kompatibilné. Ak by som porovnal program Spolu, napríklad s programom KDH, tak by boli naše programy kompatibilnejšie. Spolu a KDH má viac programových prienikov ako napríklad Spolu s PS. Pravdepodobne máme viac programových prienikov aj s SaS či stranou Za ľudí, aj keď nepoznáme ich presný program. Členovia PS sú v mnohom odlišní.

pod pojmom odlišní máte na mysli, že sú ľavičiari?

Nie, nie je pravda, že by PS bolo vľavo. 

od stredu naľavo určite sú.

Nie, je to inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite