Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farmári by brali najmä Kiskovi a Mostu. Exkluzívny prieskum

.filip Minich .slovensko

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý si nechali spraviť farmári okolo Patrika Magdoška a Františka Oravca, by ich novovznikajúca strana bola v užšom výbere pre 4 percentá ľudí a 32 percent opýtaných by o nej uvažovalo. Z prieskumu tiež vyplýva, ktorým stranám by farmári zobrali najviac hlasov.

Farmári by brali najmä Kiskovi a Mostu. Exkluzívny prieskum Michal Magušin Z prieskumu vyplýva, že novovznikajúca strana najviac oslovuje voličov strán Za ľudí, Most-Híd a SNS.

nespokojní farmári zbierajú podpisy na založenie novej strany Máme toho dosť! V prípravnom výbore je Patrik Magdoško, František Oravec a Jaroslav Jánoš.

Z prieskumu, ktorý si dala novovznikajúca strana urobiť agentúrou Focus vyplýva, že pre štyri percentá ľudí by boli v parlamentných voľbách favoritom. 32 percent ľudí by o hlase pre farmárov uvažovalo, pre 54 percent ľudí nie je strana zaujímavá. 10 percent sa nevie rozhodnúť.

Možná podpora farmárskej strany.AGENTÚRA FOCUS Možná podpora farmárskej strany.

Predstavitelia strany Máme toho dosť! hovoria, že sa chcú prioritne zameriavať na obce a regióny, v ktorých má vysokú podporu Kotlebova ĽS NS. 

„Prechádzame regióny a na ľudí sa tam kašle. Žiadna strana, ktorá je momentálne na trhu, sa o regióny nestará. Prídu tam len dva mesiace pred voľbami na guláš párty, a to je všetko,“ tvrdí Magdoško.

Z prieskumu vyplýva, že novovznikajúca strana najviac oslovuje voličov strán Za ľudí, Most-Híd a SNS. 

Potenciálna podpora farmárskej strany medzi voličmi existujúcich strán.AGENTÚRA FOCUSPotenciálna podpora farmárskej strany medzi voličmi existujúcich strán.

Martin Slosiarik z agentúry Focus pre .týždeň uviedol, že by bol pri optimistickom hodnotení výsledkov farmárskej strany opatrný. Ide o volebný model, kde sa anketári priamo pýtajú na konkrétnu stranu. Čísla v reálnom prieskume môžu byť celkom iné.

chcú ísť sami

Nespokojní farmári tvrdia, že sú rozhodnutí kandidovať v najbližších parlamentných voľbách samostatne, a to aj v prípade, že by im v reálnych prieskumoch vychádzalo iba pár percent. Tvrdia, že majú blízko ku KDH, OĽaNO či strane Za ľudí, no ísť k nim na kandidátku nechcú.

„Veríme, že oslovíme regióny a vidiek. Zbierame desaťtisíc podpisov od rána do večera. Rozhodli sme sa, že ideme do volieb sami,“ povedal Magdoško.

Jeho kolega František Oravec pri ohlasovaní vstupu do politiky povedal, že sa chcú zamerať v prvom rade na agroproblematiku, ochranu životného prostredia, lesov, vôd, ale i na ďalšie témy celospoločenského významu s dôrazom na boj proti korupcii. S farmármi idú aj ich maďarskí kolegovia z juhu, ktorí tiež dlhodobo poukazujú na neriešené problémy v agrosektore. 

Farmári sa najviac zviditeľnili počas viacerých káuz v súvislosti s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Upozorňovali na pochybné prideľovanie dotácii v regiónoch. Opakovane chodili s traktormi protestovať do centra Bratislavy, pričom na protest zablokovali Most SNP.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite