Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posty v Komisii sú rozdelené. Šefčovič čakal viac, opozícia hovorí o zlyhaní

.filip Minich .ivana Šalgová .slovensko

Maroš Šefčovič bude mať v novej Európskej komisii na starosti medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie. Zároveň bude jedným z piatich nevýkonných podpredsedov. Slovenská vláda očividne čakala viac, opozícia hovorí o zlyhaní.

Posty v Komisii sú rozdelené. Šefčovič čakal viac, opozícia hovorí o zlyhaní Jean-Francois Badias/AP/SITA

predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenpredstavila jednotlivé portfólia členov svojho nového tímu. Jej návrh ešte musia schváliť poslanci Euróspkeho parlamentu. 

Maroš Šefčovič bude zastávať post komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie. Toto už mal raz Šefčovič v Bruseli na starosti v rokoch 2010 až 2014 pod vedením Josého Manuela Barrosa.

Slovenská vláda opakovane deklarovala, že chce pre Šefčoviča silný rezort. Minulý týždeň sa s predsedníčkou Komisie stretol aj slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý tvrdil, že Šefčovič bude v novej komisii zohrávať dôležitú rolu. 

Hoci premiér tvrdil, že portfóliá sa nezvyknú opakovať, Šefčovič dostal to isté už druhýkrát. Pellegriniho vyjadrenia tak boli skôr jeho prianím než prognózou, keďže výber portfólií pre komisárov je autonómnym rozhodnutím predsedníčky.

„V Komisii ho vraj často volajú „Šef“ a je tiež veľkým fanúšikom Star Treku.“

Opozičná strana SaS hovorí o neúspechu a zlyhaní vlády. „Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa totiž vracia do bezvýznamnejšej pozície, ktorú už navyše zastával. Považujeme to za zlyhanie vlády na čele s Petrom Pellegrinim," uviedol tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus. 

šef

Portál Politico o Marošovi Šefčovičovi píše ako o dlhodobom kariérnom diplomatovi, neúspešnom kandidátovi na prezidenta, ktorý si do svojho programu vedel na základnej úrovni napasovať všetko – od vesmírnej agendy, po snahu EÚ vyrábať vlastné batérie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite