Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Som presvedčený, že sila a argumentácia dôkazov je posilnená​,“ povedal prokurátor Šanta po pojednávaní

.ivana Šalgová .slovensko

Pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza pred Špecializovaným trestným súdom bolo prerušené a bude pokračovať 17. októbra v Justičnom paláci. Kočner bude aj napriek námietkam obhajoby eskortovaný späť do Leopoldova. Prokurátor Šanta tvrdí, že výpoveď Petra Tótha posilnila pozíciu obžaloby.

„Som presvedčený, že sila a argumentácia dôkazov je posilnená​,“ povedal prokurátor Šanta po pojednávaní Alexandra Čunderlíková/SITA

18:55 Pojednávanie bude pokračovať v októbri. Ďakujeme vám za priazeň a pozornosť.

18:47 Senát rozhodol, že celá výpoveď Petra Tótha nebude verejná, zverejnená môže byť po vyslovení rozsudku.

„Myslím si, že na odsúdenie nepotrebujeme mať 100 % istotu, pokiaľ nie sú rozumné alebo dôvodné pochybnosti. Do dnešného štádia vykonaného dokazovania som nezaznamenal žiadne dôvodné pochybnosti som, okrem „legendy obžalovaných“, ktorú každý vykonaným dôkazom vyvraciame. Dnes sme predložili dôkazné návrhy práve vo vzťahu k doktorovi Ernestovi Valkovi, ktorý mal stáť za celým urovnaním.

Zvoliť si pre túto legendu mŕtveho človeka mi príde byť za hranicou akejkoľvek etiky. Aj z výpovede Petra Tótha vyplývajú a budú vyplývať aj podozrenia z ďalšej trestnej činnosti o ktorej sme zatiaľ nepočuli,“ povedal po ukončení pojednávania advokát Daniel Lipšic.

Obžaloba má pripravené ďalšie výpovede svedkov, ktorých mená oznámi na budúcom pojednávaní. 

18:35 Marek Para, ktorý na súde zastupuje Mariana Kočnera sa k výpovedi Petra Tótha nechcel vyjadriť. Bolo by podľa neho predčasné ju hodnotiť.

Obhajoba plánuje predložiť viaceré dôkazy v listinnej podobe aj v podobe svedkov, ktoré sa vysporiadajú s otázkou vierohodnosti a tvrdení Petra Tótha. 

18:26 „Po vykonaní ďalších dôkazov - nie len tohto, som presvedčený, že sila a argumentácia dôkazov je posilnená z pôvodných 100 % na 150 %. Niektoré dôkazy sa objavili až po podaní obžaloby, keďže tento proces má aj iné súvisiace kauzy, ktoré na seba viaže. Objavili sa aj nové skutočnosti a dôkazy, ktoré podľa môjho názoru obžalobu skutočne posilňujú,“ povedal krátko po ukončení Tóthovho výsluchu dozorujúci prokurátor Šanta. 

Výsluchy podľa neho prebehli kultivovane a každý dôkaz treba hodnotiť jednotlivo a vo vzájomných súvislostiach. „Jednotlivé dôkazy do seba zapadajú, neodporujú si a vytvárajú jednotiacu reťaz, z môjho pohľadu usvedčujúcich dôkazov,“ doplnil Šanta.

Z Tóthovho výsluchu bola vylúčená verejnosť, keďže je dôležitým svedkom aj v mnohých ďalších prípadoch a je ťažké oddeliť jeho argumentáciu a naviazať ju len na jednu kauzu a o kauzách, ktoré sú v prípravných štádiách nemožno zverejňovať ďalšie informácie. 

„Mám za to, že jednotlivé trestné konania už bežia,“ odpovedal Šanta na otázku, či bude výpoveď Petra Tótha dôvodom pre začatie nových trestných stíhaní. 

„Všetko, čo tento svedok poskytnúť mohol, už poskytol a my týmito dôkazmi disponujeme,“ dodal Šanta na margo Tóthovej spolupráce so súdom. 

„Za bezmála tridsať rokov mojej práce prokurátora mi nikto nikdy do žiadnej kauzy nevstúpil a nebolo to tak ani v tejto kauze. A nikto si to ani nesmie dovoliť, “ povedal Šanta v reakcii na otázku, ako vníma Kočnerovu snahu vziať mu túto kauzu a dostať ju k špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite