Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaSkárske déjà vu

.šimon Jeseňák .slovensko

Richard Sulík sa vzdal postu predsedu strany, následne zvolal mimoriadny snem, na ktorom ho ako jediného kandidáta opäť zvolili do funkcie. Na snem neprišlo vyše 40 kritikov. Napätie v strane sa znovuzvolením Sulíka za predsedu dozaista nekončí.

SaSkárske déjà vu Branislav Bibel/SITA

scenár z roku 2016 sa opakuje. Potom, čo Ľubomír Galko nevylúčil, ale ani nepotvrdil, že sa po parlamentných voľbách pokúsi stať predsedom SaS, Richard Sulík zvolal na dnešný deň mimoriadny snem strany. 

Odôvodňuje ho tým, že chce aby sa strana sústredila na predvolebnú kampaň a tvorbu programu, namiesto riešenia toho, kto bude predsedom strany. Richard Sulík túto taktiku nezvolil po prvý raz. Keď dnes už bývalý člen SaS Jozef Mihál ohlásil svoju kandidatúru na predsedu SaS, Sulík reagoval identicky. Zvolal mimoriadny snem. 

Ľubomír Galko reagoval na zvolanie snemu kritikou Sulíka. „Je pravda, že som zvažoval, že sa po riadnom uplynutí mandátu Richarda Sulíka v júni 2020 budem uchádzať o funkciu predsedu SaS...Rozhodnutie kandidovať a viesť stranu štyri roky sa nerobí tak, že sa ráno zobudíte a večer kandidujete," uviedol začiatkom augusta Galko. Dodal, že na takto narýchlo zvolanom sneme kandidovať nebude. 

imaginárni súperi

Výsledok mimoriadneho snemu nie je istý. Pnutie v SaS je bez pochybností značné. Výzvu adresovanú Richardovi Sulíkovi podpísalo 46 členov z necelých 220. Medzi nespokojencov patria aj poslanci NR SR Jana Kiššová, Natália Blahová, Ľubomír Galko, Vladimír Sloboda či Jozef Rajtár.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite