Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrá voľba - problém pre opozíciu alebo ohrozenie Smeru?

.šimon Jeseňák .slovensko

Spustil masívnu bilboardovú kampaň a tvári sa, že to myslí vážne. V nedávnom prieskume dôveryhodnosti skončil nadpriemerne. Aké sú šance novej strany Tomáša Druckera, koho chce vôbec osloviť a aký vplyv bude mať jeho strana Dobrá voľba na formovanie budúcej koalície?

Dobrá voľba - problém pre opozíciu alebo ohrozenie Smeru? Branislav Bibel/SITA

v apríli 2018 podal demisiu, lebo nevedel odvolať šéfa policajného zboru Tibora Gašpara. Tomáš Drucker vtedy povedal, že v politike neplánuje pokračovať. Začiatkom leta 2019 na svojom facebookovom profile oznámil, že vyráža do regiónov, aby sa rozprával s ľuďmi a zistil, aké problémy ich trápia. Tvrdil, že nevie či následne založí stranu.

V polovici augusta definitívne oznámil, čo už všetci tušili. Jeho strana dostala názov Dobrá voľba. Zviezol sa teda na dlhodobom trende zakladať stanu bez jasného odkomunikovania, či chce byť napravo, naľavo alebo v strede.

Jedným z rozhodujúcich momentov, prečo Drucker za pár mesiacov zmenil názor na svoje pôsobenie v politike, môže byť prieskum agentúry Focus z júna 2019. V ňom sa umiestnil na treťom mieste v rebríčku dôveryhodnosti politikov. Druckerovi podľa tohto prieskumu úplne alebo skôr dôveruje 34,5 percenta respondentov. 

Len Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová vyšli z prieskumu ako dôveryhodnejší politici než Drucker. Treba dodať, že v zbere podpisov si počína veľmi dobre, keďže desať dní od oznámenia, že zakladá stranu, vyzbieral polovicu potrebných podpisov. Podľa šéfa Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova je hlavným dôvodom popularity a dôveryhodnosti Tomáša Druckera krátkodobá pamäť voličov. 

„Človek, ktorý môže totálne zmeniť rozdelenie síl a pridať Druckerovej strane na relevancii, je Peter Pellegrini.“

Tomáš Drucker zatiaľ neoznámil žiadne výrazné osobnosti, ktoré by do jeho novej strany plánovali vstúpiť. V zákulisí sa šepkalo o viacerých menách, napríklad o Václavovi Mikovi či Marekovi Maďaričovi, bývalom ministrovi kultúry a ideológovi Smeru. „Je vysoko nepravdepodobné, že by som do volieb do akejkoľvek strany vstúpil alebo s ňou bližšie spolupracoval,“ uviedol pre .týždeň Maďarič. 

K Druckerovi sa zatiaľ nepridal ani bývalý europoslanec Boris Zala či Andrea Kalavská, ktorú dotiahol na ministerstvo zdravotníctva. Najdiskutovanejšou osobnosťou je však súčasný premiér Pellegrini, ktorý je s Druckerom často spájaný. 

kde sa vzal, tu sa vzal

Tomáš Drucker bol politickým nominantom už od roku 2006, keď sa stal členom predstavenstva vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, neskôr, už za prvej vlády Roberta Fica, sa stal generálnym riaditeľom Slovenskej pošty. V roku 2016 prešiel do vedenia rezortu zdravotníctva, stále ako nominant strany Smer.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite