Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikroplasty našli aj v pitnej vode zo Žitného ostrova

.redakcia .slovensko

Aktivisti z občianskeho združenia Za našu vodu dali vo švédskom laboratóriu testovať vodu z miestneho úradu Rovinka. Našli v nej mikroplasty vo veľkosti 75 mikrometrov, aj keď len osem častíc na liter.

Mikroplasty našli aj v pitnej vode zo Žitného ostrova Martin Havran/SITA

výsledky členov združenia prekvapili. „Sedemdesiatpäť mikrometrov je asi ako hrúbka ľudského vlasu. To množstvo nie je veľké, ale keďže sme boli dlhé roky hrdí na to, že na Žitnom ostrove je kvalitná voda, nie je asi dôvod, aby sme pili mikroplasty,“ povedal Dušan Velič zo združenia.

Výsledky chcú aktivisti v ďalšom kroku porovnať s analýzami minerálnych a balených vôd. Analýzu vzorky z Rovinky tiež postúpia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ktorá zdroj spravuje. 

„Budeme očakávať, že ona vykoná vzorkovanie ďalších svojich zdrojov,“ uviedla predsedníčka OZ Za našu vodu Annamarie Velič, ktorá dúfa, že sa postupne pridajú aj ďalšie vodárenské spoločnosti.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite