Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kalavskej reforma stroskotala na Ficovi

.matúš Baňovič .slovensko .politika

„Dobrá zmena“, ako marketingovo nazvala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská stratifikáciu nemocníc, narazila na osobné spory premiéra Petra Pellegriniho a predsedu strany Smer Roberta Fica. Okrem toho predstava, že Smer pol roka pred voľbami posvätí nepopulárnu reformu, vyznieva absurdne.

Kalavskej reforma stroskotala na Ficovi JANA BIROŠOVÁ/SITA 21. august 2019 Bratislava, Slovensko: Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská prichádza na rokovanie vlády. Jej reforma však narazila na osobné spory Pellegriniho a Fica.

keď v apríli oznamovala ministerka zdravotníctva spolu s premiérom, že „reforma zdravotníctva“ je pripravená na schválenie, nikto neočakával, že preto nastanú „trenice“ v Smere. Premiér Pellegrini je predsa nominantom tejto strany, Kalavskú rovnaká strana nominovala na post ministerky zdravotníctva. Ide o vládnu stranu, všetko je odkomunikované, zákon príde v septembri do parlamentu, ten ho odhlasuje a do platnosti môže vstúpiť začiatkom roka 2020. Pekný plán, ktorý však mal niekoľko štrbín. 

V čase ohlasovania reformy bol Robert Fico v útlme. Aj po dlhšom čase od zlomových udalostí po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa Fico stále spamätával z toho, že už nie je premiérom, ale iba poslancom. Jeho uvažovanie nebolo najtriezvejšie. A viac ako ministerstvá, ktoré má v gescii, ho zaujímali „špinavé protislovenské“ médiá, ktoré stoj čo stoj útočili na jeho politické dieťa. 

Nevyrušovalo ho preto, že Pellegrini, druhý muž Smeru, momentálne podľa prieskumov najdôveryhodnejší predstaviteľ strany, vo veľkom predstavuje reformu zdravotníctva, na ktorú „všetci netrpezlivo čakali“. Najskôr si však vysvetlime, čo presne mal Kalavskej návrh zmeniť.

stratifikácia je škaredé slovo

V skratke a jednoducho. Stratifikácia znamená „zoškrtanie“ nemocníc. Návrh rátal s tým, že sa zníži počet nemocníc zo 78 na 46. Tých zvyšných tridsaťdva sa zmení na zdravotnícke zariadenia, v ktorých budú ležať chronickí, dlhodobo chorí alebo z choroby sa zotavujúci pacienti. 

Jana Birošová/ SITA

Na návrhu pracoval ministerkin analytický tím, ktorému vyšlo, že na Slovensku je príliš veľa nemocníc, ktoré nemajú dostatočnú kvalitu a neefektívne nakladajú s lôžkami. V súčasnosti je pre pacientov podľa ministerstva k dispozícii viac ako 30-tisíc lôžok, no problém je, že nemocnice majú nedostatok personálu. Vo výsledku si síce pacient má kam ľahnúť, no nemá sa o neho kto postarať. Reforma počítala s tým, že by sa počet lôžok znížil na 26 500. To malo zmierniť akútny nedostatok personálu. 

„Stratifikácia nemocníc nemala pozitívny ohlas naprieč celou odbornou verejnosťou.“ 

Ministerka Kalavská aj jej tím svorne hovoria, že by to nebolo na úkor pacienta. Ten má v ústave zakotvené právo na zdravotnú starostlivosť, čo okrem iného znamená aj to, že za ošetrením by nemal cestovať cez celú republiku. Oklieštené nemocnice by boli rozdelené do skupín. 

Štyri veľké národné nemocnice, ktoré budú určené pre najťažších pacientov, šesť regionálnych nemocníc pre ľudí v kraji, a potom lokálne nemocnice pre pacientov z jedného alebo viacerých okresov. Do lokálnej nemocnice by pacient nemal cestovať dlhšie ako polhodinu. Prekvapivé pritom bolo, že o reforme v tejto podobe sa pozitívne vyjadrovali aj opozičné strany. Napríklad Sloboda a solidarita povedala, že si počká na finálny návrh, no je ochotná zaň zahlasovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite