Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezaočkované deti viac nevezmú do škôlok

.redakcia .slovensko

Vláda schválila návrh zákona, podľa ktorého budú môcť predškolské zariadenia prijímať len deti, ktoré sa podrobili povinnému pravidelnému očkovaniu.

Nezaočkované deti viac nevezmú do škôlok Achmad Ibrahim/AP/SITA

rodičia, ktorí budú chcieť, aby ich dieťa mohlo nastúpiť do škôlky, ho budú musieť nechať zaočkovať v súlade s jeho očkovacím kalendárom.

Ministerstvo zdravotníctva  SR, ktoré novelu zákona predložilo, ráta aj s tým, že by do predškolských zariadení mohli byť prijaté aj deti s potvrdením od ošetrujúceho lekára, že sú proti nákaze imúnne alebo nemôžu byť očkované pre trvalú kontraindikáciu.

„Cieľom návrhu zákona je úprava príslušných ustanovení zameraných na prevenciu a kontrolu prenosných ochorení v Slovenskej republike“ uvádza sa v schválenom materiáli. Ministerstvo vychádza z odborných poznatkov aj skúseností z praxe a týmto nariadením chce posilniť ochranu zdravia obyvateľov Slovenska pred prenosnými chorobami. 

V novele sa hovorí o tom, že kolektívne zariadenie je miesto, kde sa môžu nákazy šíriť rýchlejšie a jednoduchšie. Neočkované deti sa môžu stať zdrojom nákazy a ohroziť tak zdravie detí, ktoré majú problémy s imunitou alebo nemôžu byť očkované pre kontraindikácie. Z tohto dôvodu pristúpil rezort k úprave zákona.

Vzhľadom na potrebu urýchleného prijatia protiepidemických opatrení príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva v prípade zavlečenia prenosného ochorenia do kolektívu chce MZ SR zaviesť povinnosť pre fyzické osoby podnikateľov a právnické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenie pre deti a mládež, viesť zoznam osobných údajov potrebných na tento účel.

Návrh zákona vypúšťa skutkovú podstatu priestupku za nepodrobenie sa povinnému pravidelnému očkovaniu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite