Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smer nepodporí stratifikáciu nemocníc vo forme obyčajného zákona

.redakcia .slovensko

Jedna z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva, tzv. stratifikácia, mala mať formu ústavného zákona, čo ešte v júni žiadal od ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (Smer-SD) predseda koaličnej strany Smer-SD Robert Fico.

Smer nepodporí stratifikáciu nemocníc vo forme obyčajného zákona Branislav Bibel/SITA

v utorok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pripustil, že o forme reformy slovenských nemocníc sa ešte uvažuje a ministerka zdravotníctva v nasledujúcich dňoch pripraví rôzne varianty.

Rezort zdravotníctva v nedeľu uviedol, že návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon.

Navrhovaná reforma ministerky Kalavskej by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa nej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti kontrolovanú minimálnym počtom výkonov. 

Zdravotné poisťovne zmluvne nezabezpečia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite