Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rázsochy začali búrať. Nová nemocnica tam bude najskôr o päť rokov

.matúš Baňovič .slovensko

Nová štátna nemocnica by mala mať najprv šesťsto lôžok, neskôr sa môže rozšíriť o ďalších päťsto. Aktuálne robí ministerstvo obstarávanie na projekt nemocnice. Akonáhle bude postavená, aktuálna nemocnica na Kramároch ostane zrejme prázdna.

Rázsochy začali búrať. Nová nemocnica tam bude najskôr o päť rokov SITA/Branislav Bibel

skelet rozostavanej nemocnice Rázsochy začali oficiálne búrať. Premiér Pellegrini si sadol do bagra a symbolicky začal s demoláciou. 

"Začína sa symbolicky odstraňovať 30 rokov neschopnosti poradiť si s týmto komplexom," uviedol premiér, pričom nekomentoval fakt, že posledných 12 rokov je takmer celý čas pri moci strana Smer-SD.

Nedokončený skelet nemocnice je na tomto mieste od osemdesiatych rokov. Po jeho demolácii vyrastie na mieste úplne nová nemocnica. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská hovorí, že skôr ako v roku 2024-25 to nebude. 

Predseda lekárskych odborov Peter Visolajský dlhodobo hovorí, že veľkú nemocnicu nevyhnutne hlavné mesto potrebuje. Podľa neho na Slovensku chýba veľká univerzitná nemocnica, ktorá by združovala najlepších odborníkov v medicíne a vytvárala by aj kvalitné prostredie pre vedu a výskum.

Premiér Peter Pellegrini symbolicky odštartoval demolačné práce.SITA/Branislav BibelPremiér Peter Pellegrini symbolicky odštartoval demolačné práce.

V Bratislave však zároveň momentálne pokračuje výstavba súkromnej nemocnice v novovybudovanej štvrti Bory, ktorú financuje skupina Penta. 

Štát je v tomto niekoľko rokov pozadu. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v marci 2018 vyhlásila, že by chcela na novej nemocnici poklepať základný kameň v tomto volebnom období. To sa jej však nepodarí. 

Už teraz je jasné, že do ďalších volieb sa so stavbou nezačne. „Pri optimistickom scenári by sa výstavba mohla začať v roku 2022,“ hovorí ministerstvo zdravotníctva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite