Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skončila sa séria pojednávaní o podozrivých zmenkách. Kľúčové svedectvá ešte len prídu

.matúš Baňovič .slovensko

Bývalý spolupracovník SIS Peter Tóth na súd neprišiel. Tvrdí, že sa obáva o svoju bezpečnosť. Súd bude pokračovať v septembri, vypovedať bude aj obvinený Marian Kočner. Pojednávanie o kauze zmenky sme sledovali naživo.

Skončila sa séria pojednávaní o podozrivých zmenkách. Kľúčové svedectvá ešte len prídu Boris Németh 30. júl 2019 Pezinok: Pavol Rusko sa chystá na súdne pojednávanie vo veci podozrivých zmeniek.

prvé kolo hlavného pojednávania v kauze podozrivých zmeniek sa po šiestich dňoch skončilo. Čo zásadné sa udialo? 

  • neprišli viacerí dôležití svedkovia, napríklad Peter Tóth. V septembri ho musí predviesť polícia, je otázne, či sa jej to podarí.
  • Lipšic tvrdí, že to bude možné len v tom prípade, ak sa bude Tóth v čase predvolania nachádzať na Slovensku.
  • Tóth je zatiaľ v pozícii svedka - nemôže byť po ňom vyhlásené medzinárodné pátranie ani za ním nemôže vycestovať slovenská polícia. 
  • Vypovedať má aj Róbert Dučák starší. Tóth trvá na tom, že práve Dučák sa tiež podieľal na výrobe zmeniek a že zmenky sú falošné.
  • Svedectvo bývalej finančnej riaditeľky Markízy Radky Doehring poukázalo na nezmyselnosť jedného z argumentov obhajoby.
  • Prokurátor Ján Šanta predložil komunikáciu medzi Kočnerom a Bödörom z aplikácie Threema. Komunikácia sa pred súdom zatiaľ nečítala.  
  • Pojednávanie bude pokračovať v septembri. V postupe procesu je naďalej kľúčové nasadenie prokurátora Jána Šantu .

Šesťdňový proces ukázal pripravenosť prokuratúry a právnych zástupcov televízie Markíza, ktorá mala zmenky v hodnote 69 miliónov eur zaplatiť. Obhajcovia si pripravili rozsiahle listinné dôkazy a sľubujú, že svojich kľúčových svedkov ešte len predvolajú. Rusko trvá na svojej nevine, zmenky boli podľa neho jediný spôsob ako zachrániť Markízu. 

Nakoniec až v septembri rozhodne senát Špecializovaného súdu o tom, či môže prokurátor ako dôkaz na súde prečítať komunikáciu Mariana Kočnera a Štefana Ágha, rovnako aj Kočnera a Norberta Bödöra z aplikácie Threema.  Podľa prokurátora Jána Šantu by tak mal urobiť najneskôr 9.septembra doobeda.

Situáciu na súde sme sledovali naživo:

14:12 Súdny proces sa pre dnes skončil. Pokračovať bude v septembri.

Pozrite si ako hodnotia šesť dní pojednávania jeho hlavní aktéri: 

 14:07 Miesto pojednávania bude pre procesné strany určené najneskôr 9. septembra.  Naň predvolajú Mariana Kočnera na výsluch. Predseda senátu Emil Klemanič požiadal policajný zbor o predvedenie svedka Petra Tótha na 9. septembra. Zuzana Ťapáková, Matthias Settele a Milan Fiľo budú vypovedať o deň neskôr. 

13:56 Neskôr bude súd pokračovať  17. októbra, 28. októbra. V novembri bude pokračovať 4. novembra, 5. novembra, 6. novembra,  18. novembra, 19. novembra, 20. novembra.

Následne 2. decembra, 3. decembra a 4. decembra.

Októbrové až decembrové termíny neznamenajú, že v nich bude pokračovať hlavné pojednávanie. Sú to voľné termíny a predseda senátu sa z nich pokúsi urobiť ďalší ucelený plán hlavného pojednávania.

13:50 Súdny proces s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom bude pokračovať 9. a 10. septembra. Pojednávanie bude v Justičnom paláci v Bratislave. Tieto termíny platia, dohadujú sa na ďalších termínoch.

13:37 Pojednávanie po krátkej prestávke pokračuje. 

13:21 Súd vyhlásil krátku desať minútovú prestávku. Po nej oznámi sudca termín ďalšieho pojednávania, ktoré by malo byť v septembri. 

13:20 O slovo sa prihlásil Ruskov obhajca Marek Para, ktorý hovorí, že mu nebola sprístupnená celá komunikácia z aplikácie Threema, ktorú používal Kočner. Reaguje tak na Daniela Lipšica, ktorý povedal, že Para má celú komunikáciu z iného procesu, kde mu bola sprístupnená. Para chce zamedziť tomu, aby bola komunikácia čítaná na súde. 

Daniel Lipšic dopĺňa, že prepis úplne celej komunikácie neexistuje, existuje len „imidž“ Kočnerovho telefónu, ku ktorému má Para prístup.

13:00 Obedná prestávka sa skončila, pojednávanie pokračuje čítaním listinných dôkazov. Obhajcovia Pavla Ruska a Mariana Kočnera čítajú notárske zápisnice týkajúce sa procesu s Gamatexom. 

11:27 Predseda senátu prerušil pojednávanie a vyhlásil obedovú prestávku. Pokračovať sa bude o 12:55.

11:14 Daniel Lipšic podal námietku proti spôsobu, akým obhajoba číta dôkazy. Hovorí, že sa majú čítať len tie dôkazy, ktoré priamo súvisia so súdom. Obhajcovia čítajú odôvodnenia rozsudkov Najvyššieho súdu. Podľa Lipšica len naťahujú čas. Obhajca Michal Mandzák mu oponuje, že čítajú len podstatné veci, čoho dôkazom je aj to, že sa k nim Rusko vyjadruje. Predseda senátu Emil Klemanič rozhodol, že obhajcovia môžu pokračovať ďalej tak ako doteraz. Lipšicovu námietku zamietol.

31. júl 2019, Pezinok: Podľa prokurátora Jána Šantu existuje viacero možností, ako by mohol Peter Tóth pred súdom vypovedať.Boris Németh31. júl 2019, Pezinok: Podľa prokurátora Jána Šantu existuje viacero možností, ako by mohol Peter Tóth pred súdom vypovedať.

11:01 „Ona mi ukradla podiel, ona nás podhodila mafii v kauze Gamatex a ja som sa len bránil žalobou,“ povedal Rusko o bývalej obchodnej spoločníčke Sylvii Volzovej. V inom prípade je obžalovaný z toho, že si mal objednať jej vraždu.

10:49 „My ho zabezpečíme. Zo svedka sa ľahko môže stať obvinený, na obvineného môže byť vydaný európsky zatýkací rozkaz a rozhodne si vieme poradiť,“ povedal počas prestávky prokurátor Ján Šanta o svedkovi Petrovi Tóthovi. 

10:43 Na súde je pokojná atmosféra. Obhajcovia čítajú dôkazy, Daniel Lipšic si listuje v Trestnom zákone. Senát znudene počúva čítanie obhajcov.

10:30 Súdne pojednávanie pokračuje čítaním listinných dôkazov obhajcov Ruska a Kočnera.

10:20 Právny zástupca Markízy Daniel Lipšic hodnotí priebežný vývoj pojednávania pozitívne:

 10:14 Súd vyhlásil 10 minútovú prestávku.

 10:11  „Spoliehať sa vtedy na súdy, políciu a ministerstvo spravodlivosti nemalo zmysel,“ hovorí Rusko o roku 1998. Predtým sa Rusko obhajoval dobovým listom ministerstva spravodlivosti. Jeho obhajcovia pokračujú v čítaní.

Prokurátor Ján Šanta sa vyjadril k možnostiam vypočúvania Petra Tótha aj k tomu, kedy sa bude čítať komunikácia z aplikácie Threema: 

9:52 Obhajcovia tak pokračujú v čítaní iných listinných dôkazov, úradných záznamov.

9:50 Advokát Daniel Lipšic senátu znova pripomenul, že by mal rozhodnúť o tom, či sa bude čítať komunikácia z aplikácie Threema, ktorú používal Kočner. Reagoval na to, že senát povolil dôkaz obhajcom Ruska a Kočnera. Tí chceli čítať zápisnice, ktoré predložili až počas hlavného pojednávania. Predseda senátu Emil Klemanič ich aj vybral z poličky a chystal sa povoliť ich čítanie, po Lipšicovom upozornení ich odložil a nepovolil ich čítanie. Rovnako nerozhodol o čítaní komunikácie.

9:40 Rusko znovu zopakoval vo svojom vystúpení, že licencia Markízy bola ohrozená, a preto to musel riešiť. „Ak niekto bude stále tvrdiť, že nebola ohrozená, tak je klamár alebo nesvojprávny,“ povedal Rusko na záver vystúpenia.

31. júl 2019, Pezinok: Pavol Rusko krátko pred začiatkom pojednávania. Boris Németh31. júl 2019, Pezinok: Pavol Rusko krátko pred začiatkom pojednávania.

9:30 Obhajcovia si dali prestávku v čítaní. K predneseným dôkazom sa vyjadruje Pavol Rusko v zásade v rovnakom štýle ako doteraz. Tvrdí, že Markíza mala majetok, ktorý mohol byť zhodnotený, a teda vtedajšie súdne spory mohli viesť k ovládnutiu televízie.

9:15 Súd bude pokračovať čítaním listinných dôkazov obhajcov Pavla Ruska a Mariana Kočnera. Senát nerozhodol o tom, ako naloží so svedkom Tóthom, rovnako ako zatiaľ nerozhodol ani o tom, či sa bude čítať komunikácia medzi Kočnerom a Bödörom či Kočnerom a Ághom.

31. júl 2019 Pezinok: Na súd prichádza Pavol Rusko aj Kočnerov právny zástupca Michal Mandzák.Boris Németh31. júl 2019 Pezinok: Na súd prichádza Pavol Rusko aj Kočnerov právny zástupca Michal Mandzák.

9:07  Ruskov obhajca Marek Para predložil návrh, aby súd vyžiadal od polície alebo prokuratúry list o svedectve, ktorý zmieňuje Peter Tóth na svojom blogu. Predseda senátu povedal, že zatiaľ žiadne stanovisko nemajú. Para predložil súdu vytlačený blog Petra Tótha.

Rusko ešte pred začiatkom dnešného súdneho pojednávania spochybnil dôveryhodnosť Petra Tótha ako kľúčového svedka. Napriek tomu jeho obhajcovia v súdnej sieni pripomenuli, že Tótha predvolali ako prvého ešte v prípravnom konaní minulý rok. 

9:05 Prokurátor Ján Šanta navrhuje poradiť sa s prezídiom Policajného zboru a s NAKA, aby bol svedok Peter Tóth predvedený na súd. Daniel Lipšic, advokát televízie, navrhuje aby bol svedok vypočutý na diaľku – cez telemost. 

9:00 V súdnej sieni už sedia všetky procesné strany aj senát Špecializovaného súdu. 

8:38 Začína sa posledný deň súdu s Kočnerom a Ruskom o podozrivých zmenkách. Pomaly sa schádzajú novinári a aj procesné strany. 

31. júl 2019, Pezinok: Pavol Rusko pred príchodom na pojednávanie odpovedá na otázky novinárov.Boris Németh31. júl 2019, Pezinok: Pavol Rusko pred príchodom na pojednávanie odpovedá na otázky novinárov.Pojednávanie bolo aj minulý týždeň od pondelka do stredy. Súd bude opäť pokračovať v septembri v Justičnom paláci, aby sa na ňom mohol zúčastniť aj Kočner.

Bývalý novinár a spolupracovník SIS dnes na súd v kauze podozrivých zmeniek nepríde. Na svojom blogu hovorí, že sa bojí o svoju bezpečnosť, a preto sa ukrýva v zahraničí na neznámom mieste. Na svojej výpovedi naďalej trvá, no pri súčasných podmienkach odmieta prísť vypovedať. Tóth tvrdí, že Kočnerovi s Ághom pomáhal pri falšovaní zmeniek Robert Dučák st. Ten vraj zabezpečil tlačiareň a pero, aby zmenky vyzerali ako z roku 2000. 

Svedčiť má aj Dučák starší, no z pojednávania sa na poslednú chvíľu ospravedlnil. Predvolaný bol na 10:30, predseda senátu Emil Klemanič včera povedal, že je dvadsať až tridsať percentná šanca, že príde. 

Z falšovania zmeniek v astronomickej sume 69 miliónov eur je Marian Kočner podozrivý spolu s bývalým generálnym riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom. Obaja tvrdia, že zmenky podpísali ešte v roku 2000 ako urovnanie za kauzu Gamatex, keď chcel Kočner násilím prevziať televíziu Markíza. Podľa Markízy to nie je pravda, zmenky sú sfalšované a Rusko ich podpísal až niekedy po roku 2013.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite