Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čižnár nebude žiadať preskúmanie rozsudku, ktorý nezrušil ĽS NS

.redakcia .slovensko

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár rozhodol, že nepodá Ústavnému súdu SR návrh na preskúmanie rozsudku Najvyššieho súdu SR z konca apríla.

Čižnár nebude žiadať preskúmanie rozsudku, ktorý nezrušil ĽS NS Petr David Josek/AP/SITA

týmto rozsudkom bola zamietnutá prokurátorova žaloba na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. 

Informáciu priniesla TASR, ktorú o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky preskúmali vecné odbory Generálnej prokuratúry SR vrátane odboru legislatívy a ústavného práva, pričom dospeli k záveru, že nie sú splnené ústavné podmienky na podanie návrhu na začatie konania pred Ústavným súdom Slovenskej republiky podľa čl. 129 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky. 

Podľa tohto ustanovenia Ústavný súd Slovenskej republiky nerozhoduje o rozpustení politickej strany alebo politického hnutia, ale o tom, či rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky o rozpustení alebo pozastavení činnosti politickej strany alebo politického hnutia je v súlade s ústavnými zákonmi i s inými zákonmi. 

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár rešpektuje rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. S časťou odôvodnenia rozhodnutia, kde Najvyšší súd SR posudzuje proporcionalitu vo vzťahu k bezprostrednosti ohrozenia demokracie, sa však nestotožňuje. 

Generálny prokurátor SR je toho názoru, že vyhodnotenie, či existuje bezprostredné riziko pre demokratickú spoločnosť, nie je predsa možné až za situácie, keď má politická strana dostatočný počet poslancov na realizáciu svojich programových cieľov. Je totiž vysoko pravdepodobné, že ak politická strana, predstavujúca ohrozenie demokracie, získa reálny potenciál realizovať politickú zmenu, jedným z jej prvých krokov s istotou bude vylúčenie možností jej rozpustenia.

Čižnár podal návrh na rozpustenie ĽS NS v máji 2017.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite