Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Africký mor ošípaných aj na Slovensku

.redakcia .slovensko

Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na sociálnej sieti. Na ľudí sa mor prasiat neprenáša.

Africký mor ošípaných aj na Slovensku Jakub Julény/SITA

po prvý raz diagnostikovali africký mor ošípaných aj na území Slovenska. Nákazu potvrdili v obci Strážne v okrese Trebišov pri hraniciach s Maďarskom. Na svojej facebookovej stránke o tom informovalo Ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v súvislosti s prepuknutím nákazy afrického moru ošípaných na Slovensku vyzýva občanov na dodržiavanie všetkých mimoriadnych veterinárnych opatrení. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Dodala, že bude teraz mimoriadne dôležité, aby štát zistil zdroj nákazy a spôsob prenosu.

Africký mor ošípaných (AMO) je vírusová, vysoko nákazlivá infekcia domácich ošípaných, európskych diviakov, amerických diviakov a afrických divo žijúcich sviňovitých. Prejavuje sa rýchlym priebehom, s vysokými horúčkami, slabosťou, hnačkami, pneumóniou atď. Úmrtnosť sa pohybuje od 85 do 100 percent. Liek na AMO neexistuje.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite