Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čiastočné zatmenie Mesiaca na Dunaji

.redakcia .slovensko

Dnešné čiastočné zatmenie Mesiaca bude možné pozorovať z nábrežia Dunaja pri budove Slovenského národného múzea v bratislavskom Starom Meste. Astronomické pozorovania sa však uskutočnia len v prípade priaznivých poveternostných podmienok.

Čiastočné zatmenie Mesiaca na Dunaji The Roanoke Times/AP/SITA

podľa SAV budeme môcť už pri východe mesiaca pozorovať družicu Zeme v polotieni. Mesiac z neho vyjde ešte pred svojím západom krátko po štvrť na tri nadránom. Zemský polotieň je však voľným okom pozorovateľný len pri výnimočne kvalitných pozorovacích podmienkach. 

„Mesiac vychádza 16. júla štyridsať minút po ôsmej večer. Čiastočné zatmenie sa začne krátko po desiatej. Maximálna fáza zatmenia nastane o 23:31 hod  a počas nej bude tieň Zeme zakrývať 65 percent mesačného kotúča. Mesiac vyjde z tieňa Zeme o 00:59 hod,“ vysvetlil vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici Ján Svoreň.

„Jednotlivé zatmenia sa líšia farbou a svetlosťou tieňa. Závisí to od stavu zemskej atmosféry, cez ktorú prechádzajú slnečné lúče. Napríklad po silnej erupcii sopky, keď je zemská atmosféra zaprášená popolčekom, býva tieň veľmi tmavý. Relatívnu tmavosť zatmení hodnotí takzvaná Danjonova škála,“ povedal Svoreň. 

V utorok bude možné na oblohe pozorovať ešte aj planétu Saturn v súhvezdí Strelca a planétu Jupiter v súhvezdí Hadonosa.

 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite