Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najlepší biznis pod slnkom: Kúpil Vadalove elektrárne, kráľovsky mu zarábajú

.katarína Jánošíková .slovensko

Obec Veľké Dvorany má nové námestie i kultúrny dom. Za eurofondy. Dedina zažila krátky okamih slávy, keď z nej miestni vyháňali novinárov, ktorí chceli navštíviť mamu expremiéra Fica. Na území obce má umiestnenú časť svojich solárnych panelov jeden zo slovenských magnátov fotovoltiky – Ján Katrušík.

Najlepší biznis pod slnkom: Kúpil Vadalove elektrárne, kráľovsky mu zarábajú Vladimír Benko jr.

pár kilometrov od Topoľčian vchádzame do obce Veľké Dvorany. Obec má nové námestie aj kultúrny dom. Za eurofondy. Dedina zažila krátky okamih slávy, keď z nej miestni vyháňali novinárov, ktorí chceli navštíviť mamu vtedajšieho premiéra Fica. Na území Veľkých Dvorán má umiestnenú časť svojich solárnych panelov jeden zo slovenských magnátov fotovoltiky – Ján Katrušík. 

Meno Ján Katrušík nie je notoricky známe, ako mená Milana Fiľa, Slavomíra Hatinu, Jozefa Brhela či Ivana Kmotríka, no objem dotácií, ktoré čerpá na svoje elektrárne, ho zaraďuje medzi veľkých hráčov tohto biznisu.

Ján Katrušík, medzi inými, ťaží aj z firiem, ktoré pôvodne zakladal Antonino Vadala, no najviac mu zarába elektráreň na bývalom letisku Bojná, ktoré leží v katastri Veľkých Dvorán. Ako sa záložné vojenské letisko dostalo do rúk obce, ktorá ho Katrušíkovi prenajíma, nie je možné zistiť.

územie nikoho

Pamätníci z obce spomínajú, že na vojenskom letisku Bojná voľakedy pristávali ruské vrtuľníky. K bývalej pristávacej dráhe sa dostávame nespevnenou cestou uprostred polí. V diaľke je družstvo, nablízku ani živej duše. 

Ako sa pozemky pod letiskom vôbec dostali do rúk štátu, dnes nevie nikto z obecného úradu povedať. A nepochodili sme ani na ministerstve obrany, ktoré vojenské letisko spravovalo. Žiadny z úradov nám nesprístupnil doklady, z ktorých by sa dali zistiť podrobnosti. „Za akých podmienok štát získal pozemok, to nám nie je známe,” odpovedal Ladislav Jančovič, starosta Veľkých Dvorán.

„Ako mohol Vadala tieto elektrárne v Lučenci rozbehnúť v takých rozmeroch, nevedia odborníci vysvetliť dodnes.“

Keď už letisko pre štát nemalo význam, územie ponúkol späť obci. V záznamoch figuruje delimitačný protokol, ukázať ho však nechce nikto. Žiadosť o sprístupnenie dokumentu pendlovala medzi Veľkými Dvoranmi, katastrom a ministerstvom obrany, odpovede sme sa ani po týždňoch nedočkali.

Na letisko sme sa pýtali aj priamo v obci. Niektorí v dedine tvrdia, že na pozemku chceli hospodáriť družstevníci, ich žiadosti však nevyhoveli. Starosta o tom nič nevie: „Nie je nám známy záujem pôvodných vlastníkov, keďže výlučným vlastníkom bol štát Slovenská republika – Ministerstvo obrany SR.”

Vo Veľkých Dvoranoch platí firma Jána Katrušíka za štvorcovýmeter  pozemku pod solárnymi panelmi 46 centov. „Môžem povedať, že v porovnaní s inými projektmi, ktoré máme, ide asi o najvyššiu cenu nájmu,” zhodnotil nájom Katrušík. Panely, ktoré predtým patrili Antoninovi Vadalovi a dnes s nimi hospodári Katrušík na území mesta Lučenec, vychádzajú na 15 centov za štvorcový meter, čo je trikrát menej ako vo Veľkých Dvoranoch. Suma môže závisieť od bonity pôdy či územného plánu. 

talianske dedičstvo

Najväčší kus z podpory na fotovoltiku si spoločne odhryznú práve tri Katrušíkove firmy, ktoré v minulosti zakladal Antonino Vadala. Katrušík ich zaradil do svojho portfólia v rokoch 2012 až 2014.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite