Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Straty fikcie v slovenskom zdravotníctve

.rudolf Zajac .slovensko .názory

V zdravotníctve bolo v poslednom období veselo. Udialo sa viacero vecí, ktoré si zaslúžia komentár. Od plesní cez riešenie odvrátiteľných úmrtí až po dominanciu jednej poisťovne. No osobitne stojí za zmienku slávna stratifikácia nemocníc.

Straty fikcie v slovenskom zdravotníctve Peter Rusko/SITA

medici vydali Knihu plesní. Je to vtipný názov na nevtipnú vec, naše nemocnice naozaj plesnivejú. Radu premiéra, aby riaditelia kúpili Primalex a zatierali plesne ostošesť, by bolo možné zaradiť medzi vtipy sezóny, keby to nebolo smutné.

Údajne sa idú búrať Rázsochy za údajne 16 miliónov eur. Bez poriadneho výberového konania. Nik nevie prečo, lebo to, že by sa naozaj stavala na tomto mieste nová nemocnica, je čisté sci-fi.

V Košiciach štátna akciová nemocnica za vlastné peniaze pristavala k existujúcej modernej budove ďalšiu budovu slúžiacu diagnostike a liečbe. Dokonca tam vzniklo pracovisko intervenčnej rádiológie, pretože niekedy je komplikáciou operácie srdca stav, keď sa krvná zrazenina zo srdca dostane do mozgových alebo pľúcnych ciev. 

„Darmo ide o neodkladnú starostlivosť, darmo o najťažšie, ale aj najefektívnejšie výkony, víťazmi sú hlúposť a neschopnosť. “

Vtedy sa hrá o minúty, čím skôr sa zrazeninu (trombus) podarí odstrániť, tým lepší výsledok. Do hodiny môže byť pacient bez následkov. Ak to trvá viac než šesť hodín, môže pacient ochrnutý skončiť na vozíku alebo bude trvale ležiaci s preležaninami, plienkami a podobne. 

Samozrejme, pracovisko má slúžiť aj iným pacientom s mozgovými príhodami, v podstate najmenej tretine Slovenska. Konečne, hovorím si, takto treba pristupovať k odvrátiteľným úmrtiam. Pracovisko v hodnote státisícov eur: sú to ľudia, ktorí majú nevyčísliteľnú hodnotu, keď sa to naučia robiť, a to je úžasné. 

Až na najväčšiu štátnu poisťovňu, v ktorej sedí nejaký idiot, zodpovedný za nákup zdravotnej starostlivosti. Nenakúpi, preto nebude.

Je pohodlnejšie míňať peniaze v zbytočných nemocniciach, ktoré však majú politické krytie, raz Maďarom, inokedy Slovákom a takmer vždy smerákom. Darmo ide o neodkladnú starostlivosť, darmo o najťažšie, ale aj najefektívnejšie výkony, víťazmi sú hlúposť a neschopnosť. 

A keď sa k najväčšej poisťovni pridá ďalšia, súkromná, svedčí to iba o tom, že parazitovať na monopolnom postavení štátnej poisťovne sa opláca viac, než efektívne nakupovať zdravotnú starostlivosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite