Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Lomnickom štíte padli tri teplotné rekordy naraz

.redakcia .slovensko

Meteorologická stanica na Lomnickom štíte v pondelok 1. júla namerala najvyššiu dennú teplotu vzduchu 19,5 stupňa Celzia. Je to rekord pre prvý júlový deň, ale aj najvyššia teplota vôbec zaznamenaná v celej histórii miestnych meraní.

Na Lomnickom štíte padli tri teplotné rekordy naraz Radoslav Maťaš/SITA

o rekordnej teplote informoval klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ): „Takto teplo na Lomnickom štíte ešte nebolo, odkedy je v prevádzke tamojšia meteorologická stanica, teda od roku 1940,“ povedal.

„Do pondelka bol najteplejším prvým júlovým dňom na Lomnickom štíte 1. júl 1987, keď namerali 17,3 stupňa Celzia. Najvyššia teplota nameraná v júli tu bola 30. júla 2005, keď vystúpila ortuť teplomera na 18 stupňov Celzia. A celkovo najvyššia teplota vzduchu 19,3 stupňa Celzia bola nameraná 3. augusta 1998. Všetky tieto tri rekordy boli prekonané – rekord pre deň, pre mesiac júl a padol aj absolútny teplotný rekord,“ doplnil Faško.

rekordy padali na celom Slovensku

Spomedzi horských oblastí dosiahla na Chopku najvyššia teplota 20,1 stupňa Celzia a na Štrbskom Plese 28,7 stupňa Celzia, čo boli najvyššie hodnoty od 1. júla 2012. 

V Lieseku na severe Oravy bolo 31,9 stupňa, Gánovciach 32,3 stupňa, Stropkove 32,9 stupňa, Poprade namerali 33,7 stupňa, Spišských Vlachoch 33,9 stupňa a Podolínci dokonca 34,6 stupňa Celzia.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite