Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zákulisné reči: Veronika Remišová prichádza do Kiskovej strany, očakáva tvrdú prácu

.michal Magušin .slovensko

Prečo odišla od Igora Matoviča? V čom vidí plusy a mínusy strany Andreja Kisku a čo v nej chce robiť? A ako sa zmenila za tri a pol roka v politike?

Veronika Remišová, nová posila strany Za ľudí, hovorí:

  • prečo odišla od Matoviča, čo si o ňom myslí a či nebola pri kandidovaní za OĽaNO naivná
  • čo ju presvedčilo pridať sa ku Kiskovi a čo jej exprezident sľúbil
  • či by zrušila vlaky a obedy zadarmo
  • ako vníma Kiskove slová o registrovaných partnerstvách
  • ako chce meniť prokuratúru a políciu a ako ju zmenila politika

reakcie bývalých kolegov na váš odchod boli rôzne, ale jedna z nich, ktorú sformuloval poslanec Gábor Grendel, sa zdá hlboko pravdivá. Ten napísal, že Igor Matovič sa za celé roky v politike nezmenil, je to ten istý človek, akým bol pred ôsmimi rokmi. Matovič je ten istý človek, ako človek, ktorý posielal Františka Mikloška, Petra Zajaca a Vladimíra Palka na detektor lži. Ten istý Matovič, ktorý si nahral Radoslava Procházku. Nebolo naivné očakávať, že Matovič sa bude správať inak? Nebolo predvídateľné, že vaše pôsobenie v OĽaNO skončí tak, ako sa skončilo?

Ale ja mám výhrady hlavne k spôsobu politiky. Čakala som, že sa začne, nechcem použiť to slovo, ale možno v tomto kontexte aj sedí, štandardizovať. Keď som išla na kandidátku, tak som si napríklad nevedela predstaviť, že to bude bez programu, že budeme kandidovať bez seriózneho politického programu. 

Preto sme v spolupráci so stranou Nova a s Marcelom Klimekom na programe pracovali a v roku 2016 sme mali seriózne pripravený program. Očakávala som, že OĽaNO začne budovať silné regionálne štruktúry, veľa sa o tom v rámci hnutia diskutovalo, boli aj plány, hoci sa nikdy nezrealizovali. 

Nechcem teraz analyzovať, prečo sa nezrealizovali, ale faktom je, že sa to nestalo. Na začiatku sme mali aj veľmi príjemné stretnutie s ľuďmi z regiónov. Boli to cenní a zapálení ľudia. Dnes sa mnohí z nich už v politike neangažujú vôbec, alebo spolupracujú s inými stranami. Očakávania na zmenu fungovania OĽaNO teda boli, aj ohľadom členstva v hnutí. 

Nakoniec z toho nič nebolo a v poslednom čase sa diali veci, ktorým som už nerozumela. Či už to bola kandidatúra do eurovolieb v štýle „kandidujem, ale nekandidujem“, alebo založenie druhej platformy v rámci štvorčlenného hnutia. Takýto typ politiky mi už prestal dávať zmysel.

igor Matovič hovoril o tom, že vaše stretnutia s Andrejom Kiskom začali už v decembri 2018. Bol váš „prestup“ už dlho dopredu naplánovaný?

Nie je to pravda. Ak nerátame decembrové vianočné večierky, kde sme sa vôbec nerozprávali o politickej budúcnosti, tak s vtedajším pánom prezidentom som sa stretla 23. mája, kde sme sa prvýkrát rozprávali o tom, ako si Andrej Kiska predstavuje stranu, akú má víziu a programové tézy.

vážna výhrada voči samostatnému postupu Kiskovej strany spočíva v tom, že môže odčerpať percentá SaS, KDH či OĽaNO a niektoré z týchto strán sa preto nedostanú do parlamentu, hlasy ich voličov prepadnú a budú chýbať pri dosahovaní finálneho cieľa – zásadnej zmeny v krajine po dvanásťročnom období vlád Smeru.

Ale tak to pri nových stranách bolo vždy. Aj keď vznikla SaS, odoberala percentá SDKÚ, keď vznikla Sieť, odoberala percentá existujúcim stranám, OĽaNO odoberalo percentá KDH, keďže tam malo ľudí z kresťanských komunít. Je to úplne legitímne. Voliči si môžu vybrať. A konkurencia posilňuje kvalitu, vzniká na strany väčší tlak na to, aby sa zvnútra reformovali, inovovali a tvrdo pracovali. Myslím, že to je pre voliča len dobré.

igor Matovič tvrdí, že vám Andrej Kiska ponúkol miesto ministerky vnútra. Chcete byť ministerkou vnútra?

Chcem riešiť tieto problémy a venovať sa tejto oblasti. Predstava, že Andrej Kiska pred voľbami ponúka nejaké posty, je absurdná. Je to akoby Andrej Kiska povedal, že Slovensko vyhrá päť zlatých medailí ešte pred olympiádou. Hovoriť pred voľbami o akýchkoľvek postoch je voči ľuďom veľmi neúctivé. Jediné, čo mi sľúbil Andrej Kiska, je tvrdá práca a tej sa nebojím. 

keď hovoríte o zásadných zmenách v silovom rezorte, uvedomujete si, akú reakciu by zavedenie týchto zmien vyvolalo medzi veľmi vplyvnými ľuďmi, ktorí zo súčasného nastavenia profitujú? Ste na to ľudsky pripravená?

Viem veľmi dobre, aké to bude ťažké. Nielen v tomto rezorte, ale vo všetkých. Ľuďom ani nesľubujem, že sa všetko zmení za mesiac. Možno bude treba dlhé mesiace. A možno noví ľudia spravia na svojich postoch chyby. Ale verím, že vláda, ktorú aj s budúcimi partnermi zostavíme, bude mať dobrý úmysel. Že jej DNA bude pomôcť Slovensku a bude to myslieť vážne. A môžem garantovať, že budem mať aj v strane Za ľudí nulovú toleranciu ku korupcii. 

A či som na to osobne pripravená? Ani kauzy, o ktorých som písala na blogoch, neboli malé. Elektronické mýto sa týkalo stoviek miliónov eur. Kauza kompa a minister Pavlis neboli jednoduchou záležitosťou. A vtedy človek ani nemal vizibilitu, ktorú má ako politik. Stávalo sa, že sa mi niekto nabúral do počítača a telefónu, ale pokladala som to za správne a robila to naďalej. A preto si myslím, že aj teraz to treba urobiť, aj keď je to jedna z najboľavejších vecí na Slovensku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.michal Magušin .slovensko
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite