Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci rekordne rýchlo schválili zákon o financovaní volebnej kampane

.redakcia .slovensko

Financovanie politických strán a volebnej kampane sa upraví. Poslanci schválili novelu zákona o volebnej kampani za menej ako 24 hodín.

Poslanci rekordne rýchlo schválili zákon o financovaní volebnej kampane Peter Rusko/SITA

finančné limity pre politické strany, financovanie volebnej kampane a pokuty sa zmenia, zrušia sa tretie strany v kampani. Poslanci Národnej rady  schválili novelu zákona o volebnej kampani z dielne koalície. 

Prerokovali ju v zrýchlenom režime, schválili ju za menej ako 24 hodín od jej predloženia do parlamentu.

Novelu zákona prvýkrát spomenul predseda SNS Andrej Danko na sneme strany minulú sobotu. 

Novela uzákoňuje, že politické strany budú môcť počas jedného volebného obdobia do NR SR prijať v súhrne najviac 3 500 000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov, pričom sa do sumy zarátavajú aj členské príspevky. „Zavedením tohto limitu sa zabezpečí väčšia transparentnosť vo financovaní politických strán. Tiež sa zabráni neúmernému ,predvolebnému' predlžovaniu politických strán, ktoré sa spoliehajú na svoj volebný úspech a následné príjmy zo štátneho rozpočtu,“ uvádza sa v návrhu. 

Zmeny tiež zrušia tretie strany vo volebnej kampani. „Tretie strany ako osoby podporujúce program, činnosť a ciele politických strán neplnili cieľ, pre ktorý boli v tomto zákone zriadené,“ vysvetlili predkladatelia. 

Zvýšia sa aj pokuty za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za vedenie volebnej kampane v čase volebného moratória. „Zároveň sa dopĺňa sankcia pre právnické osoby za porušenie volebného moratória, ktorá v zákone absentovala,“ uvádza sa v návrhu. Novela ďalej určuje maximálnu výšku ročného členského príspevku, ktorý môže politická strana prijať od jedného člena. Novela hovorí o sume 10 000 eur.

Nový zákon sa výrazne dotkne nových strán, ktoré chcú zabojovať o poslanecké mandáty vo budúcoročných parlamentných voľbách. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite