Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako Kiska zamieša karty? Diskutujú Sulík, Beblavý, Hlina a M. Kollár

.michal Magušin .slovensko .diskusia

Po ohlásení vzniku strany Andreja Kisku Za ľudí sa mení slovenská politická mapa. Ako na novú situáciu reagujú predseda SaS Richard Sulík, šéf KDH Alojz Hlina, predseda Spolu Miroslav Beblavý a Miroslav Kollár zo strany Za ľudí?

Ako Kiska zamieša karty? Diskutujú Sulík, Beblavý, Hlina a M. Kollár BORIS NÉMETH

pán Sulík, o Andrejovi Kiskovi hovoríte, že je rozbíjač pravice. Nezabúdate pri týchto vyjadreniach na to, že v konečnom dôsledku Andrej Kiska posilňuje „sily zmeny“ pri dosahovaní aj vášho konečného cieľa? Kiska je napríklad stabilnejším partnerom ako taký Igor Matovič, ktorému postupne odchádzajú poslanci. Dá sa s ním rokovať, drží slovo, nenahrá si súkromný rozhovor. Nakoniec, keď ste zakladali stranu SaS, aj vy ste boli rozbíjač pravice. Nie je toto vaše označenie len vyplakávanie nad úbytkom vašich percent?

Richard Sulík: Povedal som, že ak pán Kiska založí stranu a vytvorí silný blok s Progresívnym Slovenskom a so stranou Spolu, tak to môže mať zmysel. Ak len založí ďalšiu stranu, bude ďalším rozbíjačom pravice. Nespochybňujem, že založiť stranu je Kiskovo dobré právo. Ale už v časoch, keď mala SaS-ka oveľa priaznivejšie percentá, som hovoril, že ak Kiska založí po PS a Spolu ďalšiu stranu v poradí, tak bude rozbíjač pravice.

nevidíte vyššie dobro, ktoré sa s pomocou Kiskovej strany dá dosiahnuť?

Richard Sulík: Áno, možno vytlačí z parlamentu OĽaNO, možno vytlačí Borisa Kollára, možno uštedrí nejaké rany KDH, možno nám. Nevieme to povedať vopred, lebo nevieme, ako je Kiskova strana vyprofilovaná, ale keď sa Veronika Remišová a Juraj Šeliga profilujú konzervatívne a Andrej Kiska povedal, že je proti registrovaným partnerstvám, tak to znamená, že vznikne jedna strana a dve, možno tri vytlačí z parlamentu. Je to jeho dobré právo, ale konštatujem, že pravicu rozbíja a mal sa hneď dať dokopy s PS a Spolu.

aká je reakcia zástupcu strany Andreja Kisku?

Miroslav Kollár: Môžem povedať, prečo som do tej strany vstúpil ja. Po prvé, na Slovensku štandardne zostavuje vládu asi milión a štvrť voličských hlasov pri štandardnej, približne 60-percentnej účasti. Po druhé, okrem zostavenia vlády bude dôležité aj to, aby Robert Fico nevyhral voľby. Na to potrebujete 700- či 800-tisíc hlasov. Keď sa dlhodobo pozerám na vývoj voličských preferencií, tak potrebný milión a štvrť hlasov tam nevidím. Preto si myslím, že projekt Andreja Kisku má zmysel, lebo môže doplniť chýbajúce hlasy. Jeseň ukáže, ako sa situácia vyvinie a či sa treba spájať už pred voľbami.

pán Hlina, vy ste o Kiskovej strane povedali, že vás jeho projekt nemôže ohroziť „v prípade, že nezvolia kamufláž, pokiaľ sa nenatrú konzervatívnymi farbami, lebo keď z toho vysvitne, že to bola kamufláž a nebolo to až také konzervatívne a kresťansko-demokratické, ako sa to tvárilo, dôjde znova ku dezilúzii“. V Kiskovej strane však vidíme niekoľko silných konzervatívnych prvkov. Kiska je proti registrovaným partnerstvám. Juraj Šeliga je čiastočne z prostredia KDH – bol poslanecký asistent Pavla Abrhana. Nie je Kiskova strana pre vás ohrozením, keďže v nej sú autentickí konzervatívci, nie kamufláž?

Alojz Hlina: V pondelok vyšiel veľký profilový rozhovor bývalého prezidenta, ktorý povedal, že gejovia a lesby, dajte sa vypchať, nič nebude. Mne to prišlo hrozne lacné, neúctivé, nepoctivé, slabé. Pre portál Postoj bývalý prezident povedal, že registrované partnerstvá nebudú vo vládnom programe! 

„Pre stabilitu systému je dôležité, nech tam sú stabilné, hodnotovo ukotvené strany.“

My sme s tým OK, je to agenda kresťanských demokratov, len... bývalý prezident by mal nastúpiť do ringu s agendou, ktorá je menej lacná. Táto agenda dnes vytvorila Kuffu, toto robí Kotleba a ešte neviem akí exoti sa tu zjavia, ktorí nerozoznajú DPH od HDP, ale budú za alebo proti potratom. Bývalý prezident by mal mať profilový rozhovor v National Geographic o tom, že bude bojovať proti klimatickým zmenám a v živote si do ruky nevezme plastový príbor. Alebo v magazíne Wired vytiahne technologickú tému. 

Toto by som čakal. Príde mi to nepoctivé aj preto, že Kiskov spolustraník Miroslav Kollár na druhý deň zverejnil blog, kde napísal, že je liberál a je za registrované partnerstvá. Rozdelili si to tak, že jeden osloví tých jednoduchých katolíkov a druhý upokojí mestských voličov.

Alojz Hlina: Máme barbarov pred bránami, myslím tým Harabina, a my tu vytvárame ďalšiu predajňu so zmiešaným tovarom. A to je problém.BORIS NÉMETHAlojz Hlina: Máme barbarov pred bránami, myslím tým Harabina, a my tu vytvárame ďalšiu predajňu so zmiešaným tovarom. A to je problém.

takže vy si myslíte, že to Andrej Kiska so svojím postojom proti registrovaným partnerstvám nemyslí vážne?

Alojz Hlina: Príde mi to nepoctivé z pohľadu agendy, nízke, slabé, zlé. Kiska vedel, že keď dá Postoju profilový rozhovor s týmto tvrdením, stane sa z toho agenda číslo jedna.

sú registrované partnerstvá pre stranu Andreja Kisku agendou číslo jedna?

Miroslav Kollár: Môžeme sa sporiť o to, či Andrej Kiska mal, či nemal otvoriť tieto témy v rozhovore, ale bez ohľadu na to by ich otvorili novinári, pretože v tejto chvíli touto agendou krajina umelo žije. Z môjho pohľadu sme túto vec mali mať dávno vyriešenú, lebo nevidím dôvod na to, aby sme v 21. storočí neumožnili životné partnerstvá nielen osôb rovnakého pohlavia, ale aj heterosexuálnych párov. 

Sme strana, kde naozaj sú liberáli aj konzervatívci. Povedali sme si, že sú témy, ktoré nebudeme proaktívne otvárať, nebudeme ich tlačiť do programového vyhlásenia vlády. Som rád, že si tieto témy vybavíme hneď na začiatku, aby sme sa potom mohli baviť o vecných riešeniach pre krajinu.

pán Beblavý, vy sa poznáte s Andrejom Kiskom už veľmi dlho. Zdá sa mi, že voči nemu cítite istú trpkosť. Svedčí o tom fakt, že ste Kisku pozvali na piatkovú tlačovku o spoločnom postupe vašej strany Spolu a PS do volieb. Vedeli ste, že Andrej Kiska nepríde, ešte bol vtedy v úrade, ale chceli ste marketingovo ukázať ľuďom, že on odmieta spojenectvá a vy ste spájajúci. Je to takýto postup férový? Vytvára dobrý základ budúcej spolupráce?

Miroslav Beblavý: Ak môže mať prezident bilbordy o svojej novej politickej strane, tak si nemyslím, že by mal mať problém prísť na tlačovku dvoch iných politických strán. Táto otázka pre nás bola zodpovedaná prvým júnom, keď sme tie bilbordy videli. Myslím, že v tom kontexte bolo naše pozvanie úplne namieste. Hlavne chcem však vysvetliť, prečo sme mu to pozvanie dali a prečo stále trvá. 

Jeho rozhodnutie ísť do straníckej politiky sme privítali, podobne aj Progresívne Slovensko, lebo pán Kiska je silná a zaujímavá politická osobnosť. Mysleli sme si, že aj nám blízka – hodnotovo aj názorovo. A ak náš hodnotový tábor môže posilniť niekto taký, tak sa tomu tešíme. Otázka je ale taká, ako to robiť tak, aby to Slovensku pomohlo. Skúsenosť je taká, že sa hýbeme dopredu, ak je na čele krajiny partia, ktorá má chuť, odhodlanie a aj v očiach voličov nesie najväčší diel zodpovednosti za vládnutie. Na druhej strane, ak je vláda zostavená zo strán približne rovnakej veľkosti, je to neustály boj o moc, o to, kto bude ten väčší. 

Možno ešte väčší problém, ako počet strán v koalícii, je tento chýbajúci ťahúň. My vnímame, že ak by sme spolu s Andrejom Kiskom mohli mať ešte silnejší výsledok a spolupracovať s vynikajúcimi osobnosťami, ktoré do politiky dotiahol, tak nám stojí za to ísť spolu, podeliť sa s ním o kandidátku. Toto naše rozhodnutie trvá a dúfam, že onedlho sa o tom budeme s Andrejom Kiskom aj rozprávať.

Miroslav Beblavý: Naozaj vidíme, že na Slovensku sa zdvihol veľký vietor zmeny. Všetky voľby od tých župných vyhrala opozícia a prehral Smer.Boris NémethMiroslav Beblavý: Naozaj vidíme, že na Slovensku sa zdvihol veľký vietor zmeny. Všetky voľby od tých župných vyhrala opozícia a prehral Smer.

predseda SaS opakovane hovorí, že k obsahu Kiskovej strany sa ešte nedá vyjadriť. Niečo však už Andrej Kiska počas uplynulých dní ukázal – napríklad povedal, že je proti obedom zadarmo aj proti vlakom zadarmo. Že treba pomáhať tým, ktorí to naozaj potrebujú. To sa zdá v istom kontraste s tým, čo povedal šéf PS Michal Truban v debate o týchto témach s Erikom Tomášom. A to, čo hovorí Kiska, sa viac približuje vášmu pohľadu. Nemali by ste teda vítať, že vznikol subjekt, ktorý vám je minimálne v ekonomických témach bližší?

Richard Sulík: Ale v ekonomických otázkach je nám blízke aj KDH... Nakoniec sa kompromisy robia po voľbách, keď každý spraví počet ústupkov, primeraný jeho volebnému výsledku a vznikne programové vyhlásenie vlády a koaličná zmluva. Potom sa skončí obdobie kompromisov a bude sa to dodržiavať. Vtedy to bude fungovať. Ale strany potrebujú byť vyprofilované, nestačí povedať, že my sme tí lepší a sme proti Ficovi. 

Andrej Kiska bol päť rokov jednotka v našej krajine, poznáme sa desať rokov a tykáme si. A nikdy som ho nepočul povedať, že je proti registrovaným partnerstvám. A teraz počúvam, že človek z jeho strany, Miro Kollár, je za registrované partnerstvá. OK, vysvetľujte to vašim voličom, možno vám to pomôže pri cielení do tých mikroskupín, ja len chcem, aby sa strana vyprofilovala. Potom poviem, s čím súhlasíme, s čím nie. Akurát si myslím, že by bolo lepšie, keby sa tri nové strany dali hneď na začiatku dokopy. Veľa rozprávajú, ako treba spolupracovať a potom sa dočítam, že Kiska chcel polovicu mandátov, mal dostať tretinu... presne to isté sa deje všade inde.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite