Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezidentka vymenuje ústavných sudcov, keď dostane ďalších šesť kandidátov

.redakcia .slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Fico s tým nesúhlasí.

Prezidentka vymenuje ústavných sudcov, keď dostane ďalších šesť kandidátov SITA/Branislav Bibel Prezidentka sa v utorok stretla s premiérom Pellegrinim aj s predsedom NR SR Andrejom Dankom.

pokiaľ šesticu parlament zvolí vo štvrtok, prezidentka vymenuje kandidátov čo najskôr tak, aby Ústavný súd SR bol už na budúci týždeň plne funkčný. Hovorila o tom po prijatí predsedu parlamentu Andreja Danka v prezidentskom paláci. Danko potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov.

S opozíciou Danko rokovať neplánuje. „Bolo by to protiprávne z hľadiska koaličnej zmluvy a bezcharakterné,“ myslí si. Spomenul aj konkrétne mená. „Vidím tam mená ako Edita Pfundtner, Rado Procházka. Ako človek budem voliť ľudí, ktorých tam vidím a zvolím šesť,“ vyhlásil.

SITA/Branislav Bibel

Prezidentka nesúhlasí s obavami predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že ak nevyberie z už zvolených kandidátov troch, hrozia rôzne žaloby na princípe diskriminácie. „Nevidím na to žiaden dôvod, všetci doposiaľ zvolení kandidáti sú stále v hre, sú to potenciálni sudcovia ÚS SR,“ konštatovala. Zdôraznila tiež, že nemôže a nebude podliehať politickým tlakom a bude sa riadiť ústavou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite