Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fico si nemyslí, že vo štvrtok zvolia kandidátov na ústavných sudcov

.redakcia .slovensko

Predseda Smeru Robert Fico sa dnes po zasadnutí Koaličnej rady vyjadril, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala z doteraz zvolených kandidátov na sudcov Ústavného súdu vymenovať troch.

Fico si nemyslí, že vo štvrtok zvolia kandidátov na ústavných sudcov Branislav Bibel/SITA

národná rada by vo štvrtok mala voliť ďalších kandidátov na ústavných sudcov. Robert Fico sa však po dnešnej Koaličnej rade vyjadril, že pokiaľ prezidentka Zuzana Čaputová nevymenuje aspoň troch z doteraz zvolených kandidátov, parlament nemá dôvod voliť ďalších kandidátov. 

 „Navolili sme toľko kandidátov, že by nová prezidentka mala vymenovať ešte troch sudcov Ústavného súdu a až potom by mal byť parlament pripravený voliť ďalších kandidátov,“ povedal podľa Denníka N Fico.

Naopak, predseda SNS Andrej Danko je za to, aby parlament zvolil ďalších kandidátov. O situácii chce hovoriť aj na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Po pondelkovej Koaličnej rade dodal, že nemá problém s tým, aby parlament zvolil ďalších kandidátov na ústavných sudcov, ale v koalícii sú pripravení na rôzne varianty.

Prezidentka sa k celej problematike vyjadrí až po stretnutí predsedom NR SR Andrejom Dankom a premiérom Petrom Pelegrinim. Chcem s nimi prebrať voľbu ústavných sudcov a následne postupovať podľa Ústavy SR.  „Počkám, kým si parlament splní svoju povinnosť a navolí dostatočný počet kandidátov,“ povedala.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v pondelok odobril všetkých 16 uchádzačov o post sudcu Ústavného súdu SR. Parlament by mal kandidátov voliť 20. júna vo štvrtej voľbe.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite