Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo takto Senát?

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Volania po zmene územného usporiadania a volebného systému sa opakujú so železnou pravidelnosťou. Väčšina u politológov vyvoláva zdesenie. Čo ak by sa tento impulz dal pretaviť v čosi konštruktívne?

Čo takto Senát? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

priekopníkom žánru je trenčiansky primátor Richard Rybníček, ktorý verejnosti postupne predstavil azda všetky modely federalizmu a decentralizácie existujúce vo vyspelých krajinách. Premýšľaniu o regionalizácii nášho parlamentu sa nevyhol ani Andrej Kiska, ktorý chce súčasný systém volieb do Národnej rady sčasti nahradiť 79 volebnými obvodmi kopírujúcimi súčasné okresy.

Slovenský volebný systém funguje celkom dobre: rozdelenie kresiel v parlamente odráža politické nálady v spoločnosti vrátane menšinových hlasov, ako aj fakt, že celonárodná politika nie je regionálna záležitosť. Posun k väčšinovému zastúpeniu by so sebou niesol okrem iného riziko disproporčného posilnenia momentálnych politických väčšín. Nemalý hazard v ére Orbána a Kaczyńského.

Volania po zmenách však nie sú neoprávnené. Samosprávne kraje nefungujú tak, ako to bolo ich tvorcami zamýšľané. Napriek pravidelným voľbám neexistuje autentická regionálna demokracia – VÚC sú skôr administratívnymi medzičlánkami s veľmi malou rozpočtovou či inou autonómiou. Čo takto ich zrušiť a posilniť existujúce okresy, ktoré by mohli na seba prebrať časť kompetencií vyšších celkov? Ich prednostovia by mohli byť volení (napríklad) súbežne s komunálnymi voľbami a riadiť okres by mohli spolu so zastupiteľstvami zloženými z príslušných primátorov a starostov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite