Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskí špióni v Limbachu

.pavla Holcová .katarína Jánošíková .olesya Shmagun .slovensko

Zo šikanovania investigatívneho novinára Ivana Golunova sú podozriví ľudia z FSB, ktorí striedavo žijú v Moskve a na Slovensku. Za podivným zatknutím ruského reportéra portálu Meduza stáli podľa jeho kolegov dvaja dôstojníci ruskej tajnej služby Alexej Dorofejev a Marat Medoev.

Ruskí špióni v Limbachu Vladimír Benko Jr.

golunov ich obvinil z korupcie a riadenia moskovskej „pohrebnej mafie“. Igor Medoev, otec Marata a tiež dôstojník FSB, na Slovensku podniká a vlastní nehnuteľnosti.

prípad Golunov

Ivan Golunov je ruský investigatívny novinár, ktorého zatkli policajti oblečení v civile, keď bol na ceste za svojím zdrojom. Keď mu potom prehľadávali batoh, „našli v ňom“ 3,56 gramu drogy mefedron. Pri prehliadke jeho bytu „objavili“ ďalších 5,42 gramov kokaínu a údajné drogové laboratórium. V Rusku mu za to hrozilo až dvadsať rokov väzenia.

Podľa Golunova ale boli drogy nastrčené samotnou políciou. Jeho kolegovia tvrdia, že to mala byť odplata za to, že pripravoval investigatívny článok o Maratovi a Igorovi Medoevových a ich napojení na politiku aj takzvanú „pohrebnícku mafiu“. 

Prípad vyvolal mimoriadnu medzinárodnú pozornosť a solidaritu ruských novinárov, ktorí sa hromadne postavili za svojho kolegu. Polícia neskôr priznala, že fotografie drogového laboratória nepochádzali z Golunovho bytu, ministerstvo vnútra prípad pre nedostatok dôkazov okamžite uzavrelo a Golunova prepustili na slobodu. Tým úrady vlastne uznali, že jeho zadržanie nebolo v poriadku.

Keby sa preukázalo, že za pokusom o kompromitáciu Ivana Golunova s aktívnym zapojením polície naozaj stojí Medoev, dokazovalo by to jeho mimoriadny vplyv nielen vo svete biznisu a politiky, ale aj v ruskej tajnej službe FSB.

Igor aj jeho syn Marat Medoev sú dôstojníci FSB, čo znamená, že podľa ruských zákonov nesmú podnikať. Napriek tomu vlastní ich rodina v Moskve a na Slovensku nehnuteľnosti v hodnote miliónov eur. Firmy, ktoré sú napísané na ich rodinných príslušníkov, nevykazujú príjmy ani aktivity, ktoré by pôvod peňazí investovaných do domov vysvetľoval.

Ruský opozičný aktivista Alexej Navalný na svojom portáli navalny.com zmapoval luxusné moskovské nehnuteľnosti Medoevovcov za takmer miliardu rubľov, aj ich väzby na jedného z najmocnejších politikov súčasného Ruska – starostu Moskvy a „Putinovho muža“ Sergeja Sobjanina.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite