Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko zníži prietok v Gabčíkove. Pomôže potápačom v Budapešti

.redakcia .slovensko

Slovenská strana uľahčí podmienky pri vyťahovaní vraku potopenej lode. Vodohospodári znížia prietok v Gabčíkove, vďaka čomu klesne hladina Dunaja.

Slovensko zníži prietok v Gabčíkove. Pomôže potápačom v Budapešti Marton Monus/AP/SITA

slovenský vodohospodársky podnik zníži v sobotu v noci prietok na Vodnom diele Gabčíkovo. Maďarskí vodohospodári ho požiadali o zníženie, aby mohli pokračovať v prácach po nehode výletnej lode v Budapešti. 

„Po tomto obmedzení hladina Dunaja v Budapešti približne o 12 hodín na to klesne na takú úroveň, aby mohol plávajúci žeriav vyťahovať vrak lode, “povedal hovorca SVP Marián Bocák.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), pod ktorého rezort patrí SVP, ponúkol pomoc pri odstraňovaní vraku v podobe plávajúceho žeriavu Slavín.

Riaditeľstvo maďarského vodohospodárskeho podniku OVF vo štvrtok požiadalo slovenskú partnerskú organizáciu, aby čiastočným znížením prietoku Dunaja napomohla urýchleniu poklesu jeho hladiny. Pomohlo by to vyzdvihnutiu vyhliadkovej lode Hableány, ktorá sa potopila 29. mája po zrážke s vyhliadkovou loďou v Budapešti, uviedla agentúra MTI. 

V komerčnej televízii TV2 zaznelo, že vrak vyzdvihnú najskôr v nedeľu popoludní, prípadne v pondelok ráno.  Potápači pri Margitinom moste začali stabilizovať vrak lode a čoskoro by ho mali upevniť na laná potrebné na jeho vyzdvihnutie. Snahou tímu záchranárov je, aby sa potopené plavidlo podarilo vyzdvihnúť bez prelomenia jeho trupu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite