Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do novej voľby ústavných sudcov sa prihlásilo šestnásť kandidátov

.matúš Baňovič .slovensko

Pre TASR to potvrdil šéf parlamentného Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Všetci okrem dvoch sa o post uchádzajú opätovne. Ich zoznam zverejnil poslanec Ondrej Dostál na sociálnej sieti.

Do novej voľby ústavných sudcov sa prihlásilo šestnásť kandidátov SITA/Alexandra Čunderlíková

do ďalšej v poradí už štvrtej júnovej voľby sa prihlásilo štrnásť  kandidátov, ktorí sa o post sudcu Ústavného súdu uchádzali už predtým, no nezvolila ich Národná rada SR. Pribudli k nim dvaja noví kandidáti.

Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude na júnovej schôdzi,  začne sa 18. júna. Kandidátov má opäť vypočuť Ústavnoprávny výbor na verejnom híringu. Róbert Madej povedal pre TASR, že vypočúvanie uchádzačov by sa malo uskutočniť 17. júna, do úvahy podľa neho pripadá ešte nedeľa 16. júna.

Bývalý ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa nečuduje, že je počet kandidátov nižší. Čas na podanie návrhov bol podľa nej príliš krátky. ,,Mňa teší, že medzi týmito dvomi kandidátmi je aj jeden z najrešpektovanejších sudcov Najvyššieho súdu, pán JUDr. Rudolf Čirč," napísala Žitňanská na sociálnej sieti. 

Naposledy posunul parlament prezidentovi troch kandidátov na ústavných sudcov. V jeden deň zvolili advokáta Pavla Boroňa, akademika Martina Vernarského a prokurátora Mareka Tomašoviča. Voľbu museli opakovať aj na druhý deň, keď k nim pridali Patrika Palšu. Vyberali z dvadsiatich štyroch uchádzačov.  

Pavol Boroň je advokát a komerčný právnik. Za kandidáta na ústavného sudcu ho navrhol poslanec parlamentu Rastislav Holúbek zo Sme rodina. Boroň pochádza z Banskej Bystrice a má za sebou tridsaťtri rokov právnickej praxe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite