Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Remišová kritizuje zákon o povinnej predškolskej dochádzke: Škôlka nemá byť pre deti traumatizujúca

.dominika Hvorková .slovensko

Poslancom za klub OĽaNO sa nepáči návrh novely zákona, ktorý upravuje predškolskú dochádzku. Materskú školu by podľa nej mali povinne navštevovať všetky deti od piatich rokov.

Remišová kritizuje zákon o povinnej predškolskej dochádzke: Škôlka nemá byť pre deti traumatizujúca BSK/SITA

podľa predsedníčky poslaneckého klubu Veroniky Remišovej má byť škôlka službou pre rodičov, ktorá im má pomôcť a uľahčiť im plnenie rodičovských povinností. „Nemá to byť nepríjemná kontrola, traumatické zážitky pre deti, byrokracia alebo nebodaj kontroly zo sociálky,“ hovorí.

Remišovej sa ďalej nepáči, že rodičia by museli dieťa do škôlky dať pod hrozbou pokuty. „Obec udelí rodičom pokutu vo výške 331 eur, a to aj vtedy, ak dieťa vynechá bez ospravedlnenia tri dni v mesiaci,“ vysvetľuje dôvody, prečo s novelou nesúhlasí.

Tlačová konferencia poslancov klubu OĽaNO:

Novelu zákona predkladajú poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer) a Péter Vörös (Most-Híd). Povinná školská dochádzka by sa takto predĺžila z desiatich rokov na 11.

prepadnú deti v škôlke?

Zákon okrem iného ustanovuje, že malé deti musia prejsť povinným preskúšaním. Ak by ním neprešli, predškolskú dochádzku by si museli zopakovať. Podľa Remišovej ide o „nepotrebnú traumu”. 

Poslanci okrem toho kritizovali nedostatočnú spoluprácu medzi samosprávami a spôsob, akým sa o dôležitých systémových zmenách rozhoduje. Poslanecké návrhy totiž neposkytujú dostatočný priestor na diskusiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite