Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak by volili stredoškoláci, voľby do europarlamentu by vyhral Kotleba

.dominik Harman .slovensko

Na druhom mieste by, naopak, skončila proeurópska koalícia PS/Spolu.

Ak by volili stredoškoláci, voľby do europarlamentu by vyhral Kotleba Alexandra Čunderlíková/SITA

stredoškoláci by do europarlamentu posunuli fašistov, euroskeptikov aj nadšených Európanov, ukázal nový prieskum. 

Medzi stredoškolákmi by vyhrala ĽS NS, hlas by jej dalo 15,79 percenta opýtaných. Na druhom mieste by skončila koalícia PS/Spolu so ziskom 12,52 percenta hlasov. 

Žiadna ďalšia strana by medzi stredoškolákmi nezískala dvojciferné číslo. Na treťom mieste by skončilo hnutie Obyčajní ľudia, hlas by im dalo 9,76 percenta žiakov, ktorí deklarovali, že by išli voliť. 

Sme Rodina Borisa Kollára by medzi mladými získala 7,68 percenta, Sloboda a Solidarita by získala len 6,53 percenta hlasov. 

Až za týmito všetkými stranami u mladých nasleduje Smer. Voliť by ho chcelo len niečo vyše 6 percent stredoškolákov.

Prekvapením prieskumu je takmer neznáma strana Priama Demokracia. Do Europarlamentu za ňu kandiduje spevák a zabávač Ibrahim Maiga. Volilo by ho 5,21 percenta stredoškolákov. 

Účasť  v týchto simulovaných voľbách by bola 40,62 percenta, teda výrazne vyššia, než aká sa predpokladá v skutočných eurovoľbách. 

Študentské voľby, ktoré simulovali voľby do Európskeho parlamentu, prebehli v dňoch od 2. do 3. mája 2019 a od 6. do 7. mája 2019 na vopred zaregistrovaných školách po celom Slovensku. Prieskum organizovalo občianske združenie Pre stredoškolákov.

Do simulovaných študentských volieb do Európskeho parlamentu sa zapojilo 204 stredných škôl a 2 vysoké školy.

„Naša aktivita mala dopad na takmer 70-tisíc študentov, pričom zo spracovaných zápisníc malo možnosť voliť malo takmer 26-tisíc oprávnených voličov,“ povedala hovorkyňa občianskeho združenia Pre stredoškolákov Karolína Schwabová.

takýchto by sme mali poslancov

Prieskum medzi mladými ukázal aj konkretných politikov, z ktorých by sa stali europoslanci. Stali by sa nimi Milan Mazurek, Marek Kotleba a Milan Uhrík (všetci ĽSNS), Michal Šimečka, Dominik Hatiar a Lucia Kleštincová (PS/Spolu), Igor Matovič a Michal Šipoš (Oľano), Eva Hudecová a Petra Krištúfková (Sme Rodina), Lucia Nicholsonová (SaS), Monika Beňová (Smer) a Ibrahim Maiga (Priama demokracia).

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite