Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo Pellegrini Trumpovi nepovedal

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Návšteva Petra Pellegriniho v Bielom dome je pre Slovensko úspech. Škoda len, že si premiér s americkým prezidentom v Oválnej pracovni nepovedali niečo viac.

Čo Pellegrini Trumpovi nepovedal Natália Ložeková / natalialozekova.sk

trumpa nemusí mať človek v láske na to, aby videl, že význam USA pre Európu a Slovensko veľmi presahuje osobu súčasného prezidenta. Americké bezpečnostné garancie sú hlavný dôvod, pre ktorý dnes zažívame najpokojnejšie a najstabilnejšie obdobie v slovenskej histórii. A bez Američanov by neexistoval ani európsky projekt – ten bol možný len preto, lebo americká vojenská prítomnosť v Európe odstrašila Sovietov a súčasne eliminovala súťaž o moc predovšetkým medzi Nemeckom a Francúzskom.

NATO však nemôže ostať jednosmernou ulicou, ktorou sa Američania zaručujú za bezpečnosť svojich európskych spojencov. Najdôležitejšou Pellegriniho úlohou tak bolo vysvetliť, ako presne môžu byť Európania a Slovensko pre Spojené štáty užitočnými partnermi. Znamená to, samozrejme, snahu o naplnenie dvojpercentného cieľa pre obranné výdaje (v súčasnosti sme na 1,2 percenta) a najmä o to, aby tieto peniaze boli využívané účelne. Z amerického hľadiska (hoci nie nutne Trumpovho...) je dôležitejšie, aby sa naša armáda efektívne dopĺňala s armádami našich spojencov, než to, aby samoúčelne kupovala americké zbraňové systémy – NATO je totiž v prvom rade vojenská aliancia, nie americký program zamestnanosti. Ale buďte efektívny s ministrom obrany za SNS...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite