Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koľko bude ruštinárov?

.marína Gálisová .slovensko .politika

V súvislosti s iniciatívou ministerky školstva Martiny Lubyovej sme si položili otázku, či je dostatok učiteľov ruského jazyka, ktorí budú napĺňať potreby základných škôl, ak žiaci o vyučovanie ruštiny prejavia záujem – namiesto angličtiny. Aké sú trendy?

Koľko bude ruštinárov? Martin Medňanský/SITA Ministerka školstva Martina Lubyová.

nastúpia do škôl aj noví, mladí učitelia ruštiny? Ako je na tom štúdium rusistiky na Slovensku?

PhDr. Lukáš Gajarský, PhD., tajomník Katedry rusistiky Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave, nám na otázky z redakcie napísal: „Pokiaľ ide o štúdium rusistiky, prváci bakalári k nám prišli jazykovo na dobrej úrovni a sú z rôznych častí Slovenska. Posledné roky sa nám objavovali jednotlivo študenti z Ukrajiny a Ruska, no tento rok k nám prišlo do prvého bakalárskeho ročníka päť študentov z Ukrajiny, čo je vlastne polovica skupiny.“ Dodal, že študentov z Ukrajiny a Ruska je na škole čoraz viac a študujú rôzne odbory. „V tom možno jednoznačne vidieť narastajúci trend.“

„Čo je zaujímavé, na UCM v Trnave mohli vďaka zvýšenému záujmu posledné dva roky otvoriť rozširujúce sa štúdium ruštiny.“

Lukáš Gajarský vysvetlil, že na bakalárskych jednoodborových programoch je približne rovnaký počet študentov v každom ročníku (aj vo vyšších ročníkoch sú študenti z Ukrajiny, Ruska, Českej republiky). Na magisterskom štúdiu je v prvom ročníku denného štúdia menej študentov ako minulý rok. Otvorilo sa však externé štúdium, kde je relatívne početná skupina. O štúdium učiteľstva – bakalárskeho a magisterského programu – však nie je veľký záujem a posledné roky sa tam nehlási takmer nikto. O doktorandské štúdium je záujem každý rok, aj keď nie je naplnená jeho maximálna kapacita.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite