Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér Pellegrini navštívil amerického prezidenta Trumpa

.redakcia .slovensko

Americký prezident Donald Trump prijal v Bielom dome predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. Spoločne rokovali aj o obrane a obchode.

Premiér Pellegrini navštívil amerického prezidenta Trumpa Manuel Balce Ceneta/AP/SITA 3. máj 2019, Washington, USA: Predseda vlády SR Peter Pellegrini je na návšteve USA, počas ktorej ho v Bielom dome prijal i americký prezident Donald Trump.

predseda vlády SR Peter Pellegrini a americký prezident Donald Trump na rokovaní v Bielom dome ocenili vzájomné bilaterálne vzťahy. Americký prezident ocenil nákup stíhačiek F-16 a partnerstvo oboch krajín v NATO. 

„Naše vzájomné vzťahy sú veľmi dobré. Toto je prvá návšteva slovenského premiéra v Oválnej pracovni,“ uviedol americký prezident.

Pellegrini bol podľa vlastných slov veľmi rád, že mohol stráviť dnešný deň v Bielom dome. „Myslím si, že načasovanie je skvelé, keďže tento rok oslavujeme 30 rokov slobody,“ povedal Pellegrini.

„Premiér Pellegrini spomenul, že slovenskej ekonomike sa darí.“

„Som veľmi rád, že dnes môžem povedať, že USA a Slovensko sú stabilnými partnermi a spojencami. Uviedol, že Slovensko má za sebou skutočne úspešný príbeh. V súčasnosti sa na Slovensku vytvárajú tisíce nových pracovných miest a v histórii má najnižšiu úroveň nezamestnanosti,“ povedal. Rovnako zagratuloval prezidentovi Trumpovi k podobne dobrým číslam.

Slovenský premiér spomenul taktiež, že slovenskej ekonomike sa darí aj v rámci EÚ. Ocenil, že americká ekonomika je taktiež v dobrej kondícii. Pellegrini je rád, že Slovensko robí viac aj v otázke obrany. „Môžem povedať že dve percentá HDP dosiahneme skôr, ako sme plánovali, a to v 2022 budeme to schopní naplniť,“ skonštatoval slovenský premiér.

Slovenský premiér dodal, že to nie je len česť pre neho, ale pre krajinu, že môže byť v Bielom dome. Americký prezident uviedol, že by raz rád prišiel na Slovensko, bližší termín však nekonkretizoval.

Návšteva premiéra Pellegriniho prebieha na pozvanie amerického prezidenta aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO. Z oblasti strednej Európy tento rok už absolvovali návštevu Bieleho domu rakúsky kancelár Sebastian Kurz a český premiér Andrej Babiš. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo bol na Slovensku vo februári.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite