Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší súd stranu kotlebovcov nerozpustil, prečítajte si 7 dôvodov prečo

.matúš Baňovič .slovensko

Generálny prokurátor podal ešte v roku 2017 návrh na rozpustenie strany. Obvinil kotlebovcov z organizovania domobrany a rasizmu. Najvyšší súd zverejnil sedem hlavných dôvodov, prečo stranu nerozpustil.

Najvyšší súd stranu kotlebovcov nerozpustil, prečítajte si 7 dôvodov prečo SITA/AP

najvyšší súd v pondelok rozhodol, že stanovy, program a činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, Ústavou a zákonmi. Stranu Mariana Kotlebu preto nerozpustil.

Najvyšší súd v odôvodnení hovorí, že neprihliadal na trestné stíhania predstaviteľov ĽSNS, pretože nie sú právoplatne ukončené. Generálna prokuratúra sa pokúsila argumentovať práve množstvom stíhaní kotlebovcov.

Marian Kotleba na vynesení rozhodnutia Najvyššieho súdu.Matúš BaňovičMarian Kotleba na vynesení rozhodnutia Najvyššieho súdu.

Minister spravodlivosti Gábor Gál sa pred budovou súdu vyjadril, že podľa neho „fašizmus nepatrí na Slovensko,". Podľa jeho názoru práve kotlebova strana fašistická je.

Senát Najvyššieho súdu neprihliadal na trestné stíhania predstaviteľov ĽSNS. Odôvodnil to tým, že nie sú právoplatne skončené. Generálna prokuratúra sa pokúsila argumentovať práve trestnými stíhaniami predstaviteľov ĽSNS.

protirómske prejavy strany

Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017. Vo veci rozhodoval senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej. Prvý raz sa začalo vo veci konať 9. apríla za prísnych bezpečnostných opatrení.

Zástupca Generálnej prokuratúry Ivan Minár vtedy argumentoval protirómskymi prejavmi strany. Opieral sa aj o vyjadrenia strany na adresu súčasného systému v štáte, ktorý podľa jeho slov označili za totalitný.

Vypočujte si rozhodnutie súdu:

Obhajoba návrh odmietla s tým, že na rozpustenie strany nevidí dôvod. Predseda a štatutárny zástupca ĽSNS Marian Kotleba tvrdil, že žalobca nepredložil žiaden konkrétny dôvod, ktorý by dostatočne odôvodňoval návrh na rozpustenie strany.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite