Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Milan Lučanský sa stal riadnym policajným prezidentom. Je to dobrá správa?

.michal Magušin .slovensko .diskusia

V akom stave je naša polícia a ako ju reformovať? Diskutujú exšéf polície Jaroslav Spišiak, expolicajt Branislav Diďák a poslanci Gábor Grendel a Jozef Rajtár.

Milan Lučanský sa stal riadnym policajným prezidentom. Je to dobrá správa? MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 10. apríl 2019 Bratislava: Policajný prezident Milan Lučanský odpovedá novinárom po zasadaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Lučanský sa po zmene zákona o voľbe policajného prezidenta stal z dočasného riadnym šéfom polície na štyri roky.

policajným prezidentom sa stal Milan Lučanský. Tento človek podal v roku 2011 spolu s bývalými funkcionármi Úradu boja proti organizovanému zločinu Ivanom Šefčíkom a Jozefom Mičietom trestné oznámenie na Jaroslava Spišiaka za ohováranie. Žiadali odškodné 300-tisíc eur, pretože ste o nich povedali, že kým boli v polícii, mafián Karol Mello bol na úteku a keď z polície odišli, Mella sa podarilo zadržať. Celá kauza sa uzavrela tak, že išlo o priestupok. Zmenil sa po ôsmich rokoch od tohto incidentu váš názor na Milana Lučanského?

Jaroslav Spišiak: Milan Lučanský patril medzi najlepších operatívcov, akých som v živote poznal. Počas môjho pôsobenia vo funkcii prvého viceprezidenta som mu zveroval najkomplikovanejšie prípady, aké sme riešili, čiže všetko, čo súviselo s Mikulášom Černákom a jeho skupinou. To je Milan Lučanský. Potom prišli kauzy, na ktoré sme mali odlišný názor, napríklad aj prípad Mello. Potom som bol štyri roky mimo polície a počas tohto času sa stali udalosti, do hĺbky ktorých som až tak neprenikol a spomínaný výrok bol vyslovený tak, že je pravdivý, avšak vyplynul z chybných, neupresnených a nevysvetlených informácií ohľadom celého procesu vyšetrovania Mikuláša Černáka a všetkých osôb, ktoré boli vyšetrované v tejto súvislosti. Bola to pravda, ktorá zabolela, urazila, súdili sme sa, dohodli sme sa a tento problém je vyriešený.

je Milan Lučanský dobrý policajný prezident?

Jaroslav Spišiak: Samozrejme. Bol a aj bude jeden z najlepších ľudí, akých mohli v tejto konštelácii, v súčasnom stave policajného zboru vybrať a vymenovať, aspoň podľa mojich informácií. Určite existuje množstvo mladých policajtov, ktorí sú agresívnejší, perspektívnejší, vidia veci moderne a cieľavedome ich chcú budovať, ale k nim sa neviem vyjadriť, lebo ich nepoznám. Poznám Milana Lučanského.

pán Diďák, donedávna ste bol riaditeľom Odboru kynológie a hipológie Prezídia policajného zboru. Boli ste v polícii 26 rokov, teraz ste sa rozhodli vstúpiť do politického ringu s víziou reformy polície. O Milanovi Lučanskom ste povedali toto: „Pána generála trocha poznám. Vnímam ho ako jedného z najlepších kriminalistov, akých slovenská polícia mala, to je nepopierateľné. Ale na druhej strane je to človek pána exministra Kaliňáka, preto nezmení na fungovaní polície nič. Maximálne niekoľko personálnych zmien. Pán Lučanský verí, že ten systém, ktorý pomáhal budovať, funguje dobre. Reformou by poprel celý svoj služobný život.“ Čo myslíte tým, že Lučanský je „človek Roberta Kaliňáka“?

Branislav Diďák: My, ako skupina s cieľom priniesť komplexnú reformu polície, sme to tak vnímali, keďže generál Lučanský bol za pána exministra prvým policajným viceprezidentom a na tejto pozícii disponoval viacerými citlivými informáciami. Na druhej strane treba povedať aj to, že naozaj patril k elite a súhlasím aj s tým, že z výberu kandidátov na policajného prezidenta bol naozaj najlepším kandidátom. Otázny však je spôsob výberu a aj to, ako sa do výberu mohli kandidáti prihlasovať.

„Z výberu kandidátov na policajného prezidenta bol Lučanský najlepší.“

je to teda aj podľa vás dobrý policajný prezident?

Branislav Diďák: Na toto budeme vedieť odpovedať až po určitom čase, lebo je riadnym prezidentom ešte asi len štyri dni.

to je celkom diplomatická odpoveď, keďže ste predtým povedali, že „reformou by poprel celý svoj služobný život“. Teraz mu dávate čas. Ako si to máme vysvetliť?

Branislav Diďák: Každý vyšiel z nejakého prostredia, ktoré ho formovalo. Prostredie Milana Lučanského bolo iné, ako to, ktoré formovalo mňa. Osobne si myslím, že vzišiel z prostredia, ktoré bolo blízke Smeru a prekonať toto prostredie bude pre neho veľmi ťažké.

takže aj „človek Roberta Kaliňáka“ môže byť dobrý policajný prezident?

Branislav Diďák: Vyjadril sa, že bude robiť zásadné zmeny. Nepovedal aké. Zachytili sme niečo ohľadom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ale neviem, aké zásadné zmeny myslel. Dokonca o konkrétnych zmenách nevedia ani príslušníci NAKA, takže naozaj musíme počkať.

naša skúsenosť je, že za vlády Smeru sa do vrcholových funkcií dostávajú ľudia, ktorí majú v pozadí nejaké „prostredie“. Napríklad za bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom bolo prostredie strany Smer z Nitry plus sa ukázali silné väzby na bödörovcov z SBS Bonul. Pán Grendel, vy ste sa potom, ako sa Milan Lučanský stal minulý rok dočasným policajným prezidentom, vyjadrili, že šéfom polície bude „ľavá ruka Roberta Kaliňáka“. Je za Milanom Lučanským „kaliňákovské krídlo“ Smeru?

Gábor Grendel: Dnes si to už nemyslím. Ten môj výrok zaznel približne pred rokom, keď sa pán Lučanský ujal funkcie dočasného prezidenta. Vtedy, po protestoch a zmenách vo vláde, to vyzeralo tak, že ministerkou sa stala Kaliňákova štátna tajomníčka pani Saková, namiesto policajného prezidenta Gašpara nastúpi dovtedajší šéf inšpekcie, ktorého priamo menuje minister vnútra, preto som reagoval, že novou ministerkou vnútra bude pravá ruka Roberta Kaliňáka a policajným prezidentom jeho ľavá ruka. Za ten čas mali tieto osoby možnosť dokázať, že to tak nie je, že dokážu fungovať autonómne. No ani dnes nezabúdajme na to, že kým bol policajným prezidentom Tibor Gašpar, boli vo funkciách ľudia ako Róbert Krajmer (exšéf protikorupčnej jednotky NAKA, pozn. red.), Peter Hraško (exšéf NAKA, pozn. red.), Pavol Vorobjov (exšéf spravodajskej jednotky finančnej polície, pozn. red.) vykonával lustrácie novinárov, ako on tvrdí, na príkaz policajného prezidenta. Nezachytil som, že by policajná inšpekcia pod vedením pána Lučanského tieto veci nejako vyšetrila. Aj keď neviem, či o nich mala vedomosť. Toto všetko však nabádalo na opatrnosť voči pani Sakovej aj Milanovi Lučanskému. V júni 2018 bol preto ten výrok namieste.

„Lučanský má za rok lepšie výsledky, ako jeho predchodca za šesť rokov.“

prečo si dnes už nemyslíte, že Lučanský je „ľavá ruka“ Kaliňáka?

Gábor Grendel: Je pravda, že kým bol policajným prezidentom Tibor Gašpar, Marián Kočner behal po slobode, organizoval tlačové konferencie, zverejňoval rôzne materiály, rozohrával spravodajské hry a dokonca organizoval sledovanie novinárov. Potom prišiel pán Lučanský a o necelý mesiac bol pán Kočner vzatý do väzby. Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka sa posunulo tak, že po troch mesiacoch od nástupu pána Lučanského do funkcie bola razia v Kollárove, na druhý deň zatýkanie v Komárne. Netvrdím, že to všetko je zásluha pána Lučanského, ale myslím si, že kým za éry Tibora Gašpara mali mnohí policajní funkcionári veľmi veľa dôvodov robiť všetko preto, aby vyšetrovanie brzdili, tak sa mi zdá, že pod novým vedením policajného zboru sa také brzdenie nedeje.

takže je dobrý policajný prezident?

Uvidíme. Určite má za ten necelý rok lepšie výsledky, ako jeho predchodca za šesť rokov vo funkcii.  Ale Kočner a Bašternák nie sú jediné závadové osoby v tejto krajine.

základný protiargument k vášmu tvrdeniu spočíva v tom, že na Slovensku máme úplne inú spoločenskú situáciu. Bez ohľadu na to, či by bol policajný prezident pán Lučanský, alebo niekto iný, bol by nútený pod tlakom verejnej mienky nechať vyšetrovateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej voľné ruky a páni Krajmer, Gašpar či Hraško by tak či tak skončili vo funkciách.

Gábor Grendel: Neverím tomu, že ak by bol policajný šéf pán generál Gašpar, rozviazal by sa Pavlovi Vorobjovovi jazyk a svedčil by do zápisnice, že na pokyn pána Gašpara lustroval 28 novinárov. Personálna zmena hrala silnú rolu.

doteraz tu zazneli opatrné až láskavé hodnotenia Milana Lučanského. Pán Rajtár, súhlasíte s takýmto hodnotením?

Jozef Rajtár: Je to nepochybne skúsený policajt, ktorý si ide veľmi tvrdo za svojimi cieľmi. Dočasným prezidentom sa stal aj so súhlasom Roberta Kaliňáka, to si treba povedať. Robert Kaliňák za pôsobenia Milana Lučanského za prevody pri firme B.A. Haus s Bašternákom vyšetrovaný nebol. To je negatívny faktor, ktorý tu ešte neodznel. Napriek tomu si myslím, že za súčasných okolností môže pán Lučanský spraviť aj veľa dobrých vecí. Myslím, že políciu teraz čaká v prvom rade očista od ľudí naviazaných na spomínaného Bödöra a Milan Lučanský je dostatočne tvrdý, aby to urobil. Zároveň vieme, že sú to jeho, takpovediac, osobní nepriatelia. Môže teda spraviť veľa krokov, ktoré pomôžu polícii. Možno vie spraviť aj čiastočný zvrat v celom fungovaní polície, ale obrovský rozhodne nie, na to by rozhodne musel prísť nejaký väčší reformátor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite