Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby a my

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

O európske voľby je na Slovensku minimálny záujem. Akoby sa nás netýkali. V roku 2014 sa na nich zúčastnilo okolo 13 percent voličov. Preskakujeme ich so zrakom upretým na parlamentné voľby.

Eurovoľby a my ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

vyplýva to zrejme z toho,  že Európsky parlament je priďaleko a ľudia sú presvedčení, že 13 mikroposlancov zo Slovenska v ňom nemôže aj tak nič ovplyvniť. Minimálne v dvoch ohľadoch je to omyl. 

Tých trinásť poslancov je včlenených do frakcií a tie sú v európskom parlamente dôležité: často sa nehlasuje podľa krajín, ale podľa politických frakcií a nie je jedno, ktorej ste členom. Vo frakciách sa rozhoduje o mocenských pomeroch v Európskom parlamente a hoci jeho kompetencie nezodpovedajú funkciám a sile parlamentov jednotlivých štátov, ich rola je nemalá. Je preto rozdiel, či v ňom bude dominovať Európska ľudová strana okolo nemeckej CDU/CSU, teda Európa vyrovnaného rozpočtu, spoločnej vonkajšej hranice, posilnenej európskej armády v rámci NATO, rovnováhy medzi právomocami jednotlivých štátov a Európskej únie. Alebo Macronovi progresivisti minimálnej mzdy, etatizmu, centralizácie, samostatnej európskej armády, investícií a dlhov. Alebo Verhoevenovi federalistickí liberáli, alebo Salviniho nacionalisti. Alebo neonacisti (Le Penová, AfD) zatvorenej Európy bez Európskej únie, ktorej strašiakom sú migranti, Európy so špeciálnymi vzťahmi s Moskvou a jej kasou.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite