Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Kiska vetoval zákon o štátnych hymnách

.redakcia .slovensko

Ustanovenia zákona považuje za rozporné s princípom právnej istoty, a teda aj s princípom právneho štátu.

Andrej Kiska vetoval zákon o štátnych hymnách Branislav Bibel/SITA 11. apríl 2019, Bratislava: Andrej Kiska po podaní demisie ministra financií Petra Kažimíra a dočasnom prevzatí poverovacieho dekrétu predsedom vlády SR, ktorý bol poverený vedením rezortu financií.

 kiska dnes vetoval novelu zákona o štátnych symboloch a vrátil ju Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok. O vrátenie zákona ho požiadali okrem iných aj predseda SNS Andrej Danko a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. 

Podľa jeho slov pojem „športový odev“ nemáme v právnom poriadku definovaný, čo v praxi môže vytvárať veľký priestor na interpretáciu a spôsobiť tak právnu neistotu subjektov aplikujúcich túto právnu úpravu. „Športový odev hokejistov sa skladá z viacerých súčastí a zo schváleného zákona nie je zrejmé, či sa vyobrazenie štátneho znaku na športovom odeve hokejistov týka len dresu alebo aj iných súčastí,“ napísal Kiska v rozhodnutí o vrátení zákona. 

Prezident ďalej pripomína, že schválený zákon mal nadobudnúť platnosť 15. mája 2019 a vzhľadom na termín začiatku Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji (10. mája 2019, pozn. red.), mal zákonodarca v záujme právnej istoty zvoliť neskorší dátum účinnosti. 

Časť zákona, ktorý vyvolal veľké nepokoje a dojem obmedzovania či zákazu hrať štátnu hymnu iného štátu, bez prítomnosti delegácie, nemá podľa prezidenta jasný účel a nie je ho možné objasniť ani za použitia obvyklých interpretačných postupov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite