Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ráta sa len výsledok: Aké sú silné a slabé stránky aktuálneho lídra opozície

.dominik Harman .slovensko .tvár týždňa

Pre úzku skupinu ľudí je Michal Truban symbolom moderného úspešného života, pre niektorých je potetovaný podivín, no stále je to pre väčšinu Slovenska celkom neznáma figúra.

Ráta sa len výsledok: Aké sú silné a slabé stránky aktuálneho lídra opozície BRANISLAV BIBEL/SITA

napriek tomu má Truban ambíciu viesť politickú stranu, s ktorou (v koalícii s inými) ašpiruje na víťazstvo vo voľbách. Ironman, ako ho volajú vďaka jeho záľube v extrémnom triatlone, sa nás snaží presvedčiť, že výmenou na čele Progresívneho Slovenska sa nič nezmení. Ako to teda je?

Na Slovensku sme zvyknutí na silné mačovské postavy. Mečiar, Dzurinda, Fico, ale aj Sulík, Procházka či Kollár, ktorí boli doteraz archetypmi vodcov v našej politike. Ivan Štefunko bol od začiatku iný a jeho nástupca Mišo Truban do tohto obrazu tiež nezapadá. Nesprávne používané slovo líder dnes často označuje práve takúto mečiarovsko-dzurindovskú charakteristiku vedúcej osobnosti. No líder je v skutočnosti skôr niekto ako Ivan Štefunko. Vyznačuje sa najmä tým, že iní ľudia popri ňom rastú. Svojím odchodom Štefunko potvrdil, že Progresívne Slovensko nie je strana jedného muža a že im skutočne ide o dobro myšlienky, s ktorou strana vznikala.

Trubanov príbeh naznačuje, že aj on má úprimnú motiváciu. Ako chalan z Kysúc v mladom veku založil internetovú firmu, ktorú nedávno predal za (na slovenské pomery) rozprávkovú sumu, popri tom stihol založiť platformu Slovensko.digital či zviesť boj o záchranu .sk domény. Ako tvrdí, po čase zistil to, čo všetci verejne aktívni ľudia. Na prinesenie skutočnej zmeny sa treba dostať do politiky. Toto je étos nielen Michala Trubana, ale celého Progresívneho Slovenska, ktoré je najviac zo všetkých nových subjektov postavené na neokukaných tvárach, len s minimálnym dotykom s politikou.

Medzi Ivanom Štefunkom a Michalom Trubanom sa ľahko dajú nakresliť podobnosti, ale aj veľké rozdiely. Najskôr podobnosti. Poznajú sa roky a sú dobrí priatelia, spoločné majú aj podiely v niektorých firmách. Obaja stáli pri zrode Progresívneho Slovenska a oboch spája túžba zmeniť túto krajinu k lepšiemu. Potiaľto všetko sedí. Tvrdiť, že ich výmenou na predsedníckom a podpredsedníckom poste sa nič nezmení, je však nesprávne. Nemôže to tak byť, veď každý líder síce musí zachovať určitú kontinuitu, ale zároveň priniesť to vlastné, osobité.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite