Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alternatívny zlepenec v koalícii: Smer môže vládnuť s extrémistami

.matúš Baňovič .michal Oláh .slovensko .politika

Maximálne o rok nás čakajú parlamentné voľby a v politických vodách to už cítiť. Sily sa nepreskupujú len v demokratickej opozícii, ale aj na druhej strane. Akých koaličných partnerov by vedel prilákať Ficov Smer?

Alternatívny zlepenec v koalícii: Smer môže vládnuť s extrémistami Branislav Bibel/SITA O veľkých rozbrojoch v Smere sme vás informovali ako prví. Straníci žiadajú odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

po víťazstve Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách sa právom začalo hovoriť o tom, či jej masívnu voličskú podporu zužitkuje aj Progresívne Slovensko, hnutie, z ktorého zvolená prezidentka vzišla. Zdá sa, že odpoveď je áno. V ostatnom prieskume sa koalícia PS a Spolu stala najvýznamnejšou opozičnou silou. No zatiaľ čo sa pozornosť venuje tejto časti politického spektra, pohyby sa dejú aj na jeho druhej strane.

signály spojenectiev

Uvažovať o koalícii na čele so Smerom v kombinácii s SNS, ĽSNS, či dokonca aj so Sme rodina, vôbec nie je nereálne. Stačí sa pozrieť na niekoľko hlasovaní, kde sa tieto strany dokázali dohodnúť na spoločnom postupe. Najčerstvejším príkladom je hlasovanie o dôchodkovom strope, ktorý zaviedol maximálny vek odchodu do penzie na šesťdesiatštyri rokov. Návrh vládneho Smeru tu bol pritom už od minulého roka, no keďže potreboval ústavnú väčšinu, stále sa prekladal zo schôdze na schôdzu. Nakoniec sa pár dní pred druhým kolom prezidentských volieb potrebná väčšina našla. Za tento návrh hlasovali poslanci Smeru, SNS, ĽSNS a Sme Rodina. Prišlo k nejakej dohode?

V koalícii oficiálne rokovania s extrémistickou Kotlebovou stranou vylučujú. Hovoria, že návrh sa im pozdával, a preto ho podporili. Okrem dôchodkového stropu sa však spomínané strany zhodli aj pri téme Istanbulského dohovoru, keď spoločne zastavili jeho ratifikáciu. Pre úplnosť však treba dodať, že za jeho zastavenie hlasovalo aj šesť poslancov OĽaNO a siedmi poslanci strany Most-Híd. Dôchodkový strop a aj Istanbulský dohovor boli témy, ktorými tieto strany dokázali osloviť svojich voličov. Pri dôchodkoch im poslali jasný odkaz, že nedopustia, aby pracovali do vysokého veku. Tému Istanbulského dohovoru otočili na genderovú otázku a tradičnú rodinu, čo mnoho ich voličov dokázalo oceniť. Je tu však ešte jeden príklad, kde sa tieto strany dohodli a ich voličom táto téma mohla byť v tom čase ukradnutá.

28. marec 2019 Bratislava: Robert Fico na tlačovej besede o zavedení dôchodkového stropu. Ústavný zákon presadil Smer okrem svojho koaličného partnera SNS aj spolu s Kotlebovou Ľudovou stranou Naše Slovensko a so stranou Borisa Kollára – Sme rodina.MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA28. marec 2019 Bratislava: Robert Fico na tlačovej besede o zavedení dôchodkového stropu. Ústavný zákon presadil Smer okrem svojho koaličného partnera SNS aj spolu s Kotlebovou Ľudovou stranou Naše Slovensko a so stranou Borisa Kollára – Sme rodina.

Na jeseň predkladal Gábor Gál do parlamentu novelu na zmenu voľby ústavných sudcov. Okrem iného by jej schválenie znamenalo, že by parlament volil ústavných sudcov priamo a obišiel by prezidenta republiky - ak by kandidát získal aspoň 90 hlasov, do rúk prezidenta by len skladal sľub. To vtedy hralo Ficovi do kariet, keďže by napriek rezolútnemu nesúhlasu prezidenta Kisku zostávala jeho cesta na Ústavný súd otvorená. Takýto pozmeňovací návrh ústavného zákona prešiel aj s pomocou hlasov ĽSNS a Sme rodina, za jeho prijatie hlasovalo 98 poslancov. 

„Stále platí, že Smer je jediná strana, ktorá aktívne oslovuje aj starodôchodcov.“

Problém nastal vtedy, keď sa mal schvaľovať zákon ako celok. Tam sa už potrebný počet hlasov nenašiel, prekvapivo chýbali práve hlasy kotlebovcov. V parlamentných kuloároch sa hovorilo o viacerých vysvetleniach. Kotleba sa tváril, že v celom procese sa snažil ľuďom ukázať, ako sa dvojtvárni politici dokážu dohadovať aj s ním, keď im to padne vhod. Iné vysvetlenie spočívalo v tom, že Kotleba sa urazil na ministra Gála, ktorý predtým vystúpil v rozprave a povedal, že zmena zákona s podporou extrémistickej strany ho neteší. Keď už bolo jasné, že zákon neprejde, nezahlasovala zaň ani Kollárova strana a svojím nehlasovaním sa potom poslanci Sme rodina hrdo „oháňali“. Všetky spomenuté príklady však ukazujú, že tieto strany sa dokážu dohodnúť. V oficiálnej komunikácii je to však úplne inak.

s Kotlebom nikdy

Z viacerých rozhovorov s vládnymi poslancami vyplýva, že koalícia s kotlebovcami zatiaľ nie je na stole. Oficiálne s nimi do vlády nikto nechce ísť. Premiér Peter Pellegrini povedal, že by s nimi v jednej koalícii nikdy nesedel, najmä nie po tom, čo „napáchali v Banskej Bystrici“. Za pravdu mu dávajú aj voliči Smeru. Starší prieskum hovorí o tom, že voliči Smeru Kotlebu nemajú príliš radi. Politológ Pavol Baboš z Univerzity Komenského dodáva, že podľa ich údajov je priemerný vek voliča Smeru päťdesiatpäť rokov. „Na nich do veľkej miery zaberá nálepkovanie Kotlebu ako fašistu, a preto ho nie veľmi akceptujú,“ vysvetľuje. Avšak podľa našich informácií predseda strany Fico nebol veľmi šťastný z Pellegriniho ostrého vyjadrenia, ktoré povedal krátko predtým, ako išiel do centrály Smeru na obed. Fico si chce vraj stále nechať pre extrémistov pootvorené dvierka a je mu v zásade jedno, ako to zoberú voliči. Nejakým spôsobom to už ospravedlnia. Zároveň platí, že Smer je jediná strana, ktorá aktívne oslovuje aj starodôchodcov, ktorí zatiaľ nemajú inú stranu, ku ktorej by odišli, preto je celkom možné, že by Ficovi aj koalíciu s ĽSNS prepáčili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite