Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec jednorazovým plastom na Slovensku

.redakcia .slovensko

Definitívny zákaz uvádzania jednorazových plastových výrobkov na trh bude na Slovensku platiť od 1. januára 2021. Informoval o tom minister životného prostredia László Sólymos.

Koniec jednorazovým plastom na Slovensku Branislav Bibel/SITA 6. marec 2019 Bratislava: Minister životného prostredia SR László Sólymos počas príchodu na rokovanie 144. schôdze vlády SR.

 od začiatku roka 2021 sa bude musieť každá grilovačka či piknik zaobísť bez jednorazových plastových tanierikov, pohárov a príborov. Minister ozrejmil, že zákaz sa bude týkať deviatich druhov jednorazových plastových výrobkov. Sú to plastové taniere, príbory, miešadlá na nápoje, slamky, paličky od balónov, vatové tyčinky do uší, nádoby na potraviny vyrobené z expandovaného polystyrénu, nápojové obaly a poháre z expandovaného polystyrénu. Návrh predstavila Európska komisia a nedávno ho schválil Európsky parlament.

Neznamená to, že sa tieto veci nebudú môcť ďalej používať, iba budú musieť byť vyrobené z iného materiálu ako z plastu. „Tieto výrobky nezmiznú, len budú vyrábané z iných materiálov. Stále budete môcť organizovať pikniky,“ povedal podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite