Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Podmanický zo Smeru: Fico sa rozhodol slobodne, tajná voľba má zmysel

.dominik Harman .slovensko

Parlament dnes zvolil ďalších dvoch kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Prezident teda môže vyberať z ôsmich uchádzačov. Poslanec Ján Podmanický (Smer-SD) sa s tajnou voľbou stotožňuje.

Podmanický zo Smeru: Fico sa rozhodol slobodne, tajná voľba má zmysel

našli ste vy osobne dvanásť kandidátov, aby bol po dnešku funkčný Ústavný súd?

Je o mne známe, že v tomto prípade uznávam tajnú voľbu. Aby som jej dostál, nebudem vám teraz interpretovať to, ako som volil. Ale verím tomu, že dnes pri voľbe sa niektorí ďalší kandidáti pre pána prezidenta navolia. 

aj viac ako dvaja?

Netuším.

asi tušíte, musíte vedieť, aká je v koalícii dohoda.

Nie som jasnovidec, ale ak do toho zapojím jednoduchý sylogizmus, tak mi z toho vychádza, že dvaja kandidáti by dnes mohli prejsť. (nakoniec prešli dvaja kandidáti, ako bolo avizované, pozn. red.)

robert Fico povedal, že včerajšia koaličná dohoda nefungovala preto, lebo viacerí poslanci nedokázali správne vyplniť hlasovací hárok. To je skutočne také ťažké vyplniť hlasovací lístok? 

To vám neviem povedať.

kandidáti, ktorí prešli v stredu, z polovice prešli aj vďaka opozičným hlasom. Prečo?

Všetky tieto otázky by boli namieste vtedy, ak by ste sa pýtali na výsledky verejnej voľby. Keďže voľba bola tajná, síce existujú predpoklady o tom, ako hlasovali jednotlivé kluby, ale neplatí to na sto percent. Tajná voľba umožňuje poslancom hlasovať naozaj podľa svojho vedomia a svedomia. Preto vám neviem povedať, či sa poslanci pomýlili, alebo nie. Ale ak áno, je to do istej miery prirodzené. Na hlasovacom lístku sú desiatky kandidátov a pri každom niekoľko možností malým písmom… normálne mohli ľudia urobiť chybu. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite