Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Čaputová bude novou prezidentkou, v druhom kole porazila Maroša Šefčoviča

.redakcia .slovensko

Ako prebiehalo sobotňajšie druhé kolo prezidentských volieb?

Zuzana Čaputová bude novou prezidentkou, v druhom kole porazila Maroša Šefčoviča Boris Németh Volebné miestnosti sú v druhom kole volieb prezidenta SR otvorené do 22.00 hod.

sledujeme druhé kolo volieb 2019 priamo v .klube pod lampou:

00:18 „Ľudia majú pocit, že neexistuje právny štát,“ povedal spisovateľ Hvorecký.

00:14 Andrej Kiska osobne zagratuloval Zuzane Čaputovej.

00:13 Prvá zahraničná cesta slovenskej prezidentky povedie do Českej republiky.

00:10 Čaputovej vyjadrilo podporu necelých milión voličov.

00:05 Účasť vo voľbách je len 41 percent.

00:00 Peter Pellegrini zablahoželal Čaputovej k víťazstvu.

23:57 „Dá sa získať podporu aj bez útokov na kandidáta. Mysleli sme si, že slušnosť v politike je prejavom slabosti. Dnes vidíme, že to môže byť naša sila,“ uviedla Čaputová.

23:55 Zuzana Čaputová začala svoj príhovor ďakovaním v niekoľkých jazykoch.

23:54 Čaputová sa stane piatou prezidentkou v Európskej únii. Pridá sa tak k prezidentkám v Chorvátsku, Litve, Estónsku a Malte.

 

23:50 „Vraciame sa k slušnejšiemu Slovensku,“ zhodnotil Štefan Hríb.

23:48 V Bratislavskom kraji vedie Čaputová so 72 percentami.

23:47 Podľa Novotu je strana Smer každými prehranými voľbami toxickejšia.

22:45 „Keby Maroš Šefčovič nešiel do obhajovania katolíckych hodnôt, možno by lepšie uspel,“ zhodnotil Bútora

23:44 Zuzana Čaputová vyhráva vo všetkých krajoch okrem Prešovského.

23:41 Do štábu Čaputovej prišli známi herci, Martin Huba, Richard Stanke a Ján Koleník.

23:40 Maroš Šefčovič oficiálne priznal porážku a zagratuloval Zuzane Čaputovej k víťazstvu.

23:30 Hostia skandujú meno „Zuzana".

23:27 „Kiska zabránil tomu, aby sa presadil monopol jednofarebnej vlády,“ uviedol Bútora. Podľa neho bude prevzatie prezidentského kresla od Andreja Kisku Zuzanou Čaputovou vľúdne.

23:22 Podľa Štefana Hríba Maroš Šefčovič nevyhral, pretože bol umelý a nedôveryhodný. Smer-SD si neuvedomil, že sa táto krajina zmenila a ľudí už nepresvedčia dôchodky a zadarmo vlaky.

23:19 Štefan Hríb: "Mám dve radosti. Jedna radosť je, že sme už v piatok spravili obálku nového .týždňa a nemusíme ju prerábať. Druhá veľká radosť je, že v tejto chvíli je isté, že ľudia ktorí uniesli tento štát a majú veľa peňazí, ľudia, ktorí si načasovali zrušenie Istanbulského dohovoru a dôchodky a všetko, aby vyhrala prezidentské voľby, títo ľudia brutálne prehrali s jednou slušnou ženou."

23:18 „Verejnosť túži po zmene,“ povedal Bútora.

23:15 „Toto už je víťazstvo pani Čaputovej,“ zhrnul Pavol Baboš. 

23:11 V Prešovskom kraji vedie Maroš Šefčovič. V ostatných krajoch zatiaľ vyhráva Zuzana Čaputová.

23:10 Zuzana Čaputová prijíma gratulácie od kolegov a podporovateľov.

Martin Medňanský/SITA

23:08 Zuzana Čaputová si stále drží značný náskok. Zatiaľ získala 57,57 percenta hlasov.

23:07 „Tieto voľby sú referendom o dôvere v aktuálnu vládu,“ uviedol analytik Baboš.

23:06 Igor Matovič už zagratuloval Zuzane Čaputovej.

23:00 Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik povedal na Markíze, že si nevie predstaviť, čo by sa muselo stať, aby sa Čaputová nestala prezidentkou.

22:58 Medzi hosťami Maroša Šefčoviča je aj exminister Kažimír. Novinári sú úplne oddelení od jeho štábu.

22:56 „Potrebujeme mať aspoň 50 percent sčítaných hlasov, aby sme sa mohli k prieskumu vyjadriť,“ uviedla Világi

 22:50 „Ak sa Čaputovej podarí vyhrať, bude to prvýkrát, keď niekto vyhrá voľby bez útoku na kandidáta,“ povedala politologička FiF UK v Bratislave Aneta Világi.

22:48 „Osvedčilo sa nám diskutovať s ľuďmi. Hovorili sme im, aby sa pozreli aj na minulosť politikov a nenechali sa oklamať len pár mesiacmi kampane,“ povedal organizátor Za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

22:44 „Ak som bol menšie zlo, ako moji konkurenti, tak to bolo pre mňa vyznamenanie,“ povedal bývalý prezident Ivan Gašparovič v RTVS.

22:42 „Pekný večer a dáme to,“ odkázal na záver z volebného štúdia prezident SR Andrej Kiska.

22:41 Sčítaných hlasov je 5,4 percenta. Zuzana Čaputová vedie o viac ako dvadsať percent.

22:36 „Verím, že budem môcť pani Čaputovú privítať v paláci čo najskôr. Rád by som ju zoznámil s tým, čo ju čaká a predstavil jej skvelých ľudí, ktorí tam sú. Verím, že jej zablahoželám už dnes a silno ju objímem,“ povedal Kiska.

22:34 Harabin podľa informácií Andreja Kisku už zbiera členov do novej strany. „Ficovi sa možno črtá nový spojenec," dodal prezident.

22:33 „Ak je strana Smer pripravená vytvárať koalície s fašistami, máme problém, hovorí prezident.“

22:32 „Viete si predstaviť, že vychovávate malé dieťa a máte na mesiac 230 eur,“ pýta sa Kiska pri otázke, prečo ľudia volia Kotlebu.

22:31 Podľa Andreja Kisku je úlohou prezidenta počúvať tých, ktorých už nikto nepočúva.

22:29 Maroša Šefčoviča volili voliči Harabina a Kotlebu. Zuzana Čaputová podľa prieskumu Medianu pre RTVS získala hlasy voličov Mikloška, Bugára aj Krajniaka.

22:28 „Bude to výborná prezidentka. Potrebujeme mať v politike ľudí, ktorí budú bojovať o návrat dôvery v tento štát. Som presvedčený, že budeme mať skvelú prezidentku,“ dodal Kiska.

22:26 „Trochu som sa bál o účasť. Vyzerá, že sme to dali. Ešte však vydržme,“ reagoval vo volebnom štúdiu na výsledky pán prezident Andrej Kiska.

Dominik Harman

22:25 Štefan Hríb privítal na pódiu prezidenta SR Andreja Kisku.

22:23 Kandidáta Šefčoviča prišiel podporiť priamo do centrály exprezident Ivan Gašparovič a šéf odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Daniel Kazankov

22:17 Prezident Andrej Kiska je na ceste a o pár minút vystúpi v .klube pod lampou. V júni odovzdá svoj mandát víťazovi/víťazke volieb.

22:12 V Piešťanoch chcel jeden z voličov vydanie volebného lístka pre potreby trestného oznámenia na kandidátku Zuzanu Čaputovú.

22:08 „Po výsledku z prvého kola by sa musel stať zázrak, aby sa Šefčovičovi podarilo vyhrať,“ povedal vo volebnom štúdiu expert na politický marketing Michal Novota.

22:06 „Nie je dôvod neveriť takémuto prieskumu. Agentúra FOCUS mala v minulosti veľmi presné tieto odhady,“ reagoval na prvé výsledky analytik Pavol Baboš.

22:05 Prieskum uverejnený RTVS od agentúry Median – Zuzana Čaputová 60,5 % a  Maroš Šefčovič 39,5 %.

22:00 Prvé prieskumy agentúry FOCUS ukazujú na výhru Zuzany Čaputovej. Prieskum naznačuje 55 % pre Zuzanu Čaputovú a 45 % pre Maroša Šefčoviča.

21:59 Volebnú noc z .klubu pod lampou môžete naživo sledovať na našom Facebooku alebo v košickej Tabačke, v prešovskej Christianie, v Záhrade v Banskej Bystrici alebo v bardejovskej Bašte.

21:53 „Diskusie pred druhým kolom boli pokojné," povedal analytik Pavol Baboš vo volebnom štúdiu .týždňa.

21:47 Práve začalo naše volebné štúdio v .klube pod lampou. Diskutovať budú Vladimíra Ledecká, Michal Hvorecký, Aneta Világi, Juraj Šeliga, Pavol Baboš, Michal Novota. Sledujte nás online tu.

 21:44 Maroš Šefčovič z centrály: „Do druhého kola volieb sa dostali dvaja proeurópski kandidáti.“

21:40 Naživo z centrály Maroša Šefčoviča:

 21:38 Čaputová prednáša ďakovnú reč – poďakovala rodine a menovite aj svojmu tímu, podporovateľom a dobrovoľníkom.

21:30 Zuzana Čaputová a tím v centrále v Starej tržnici:

 21:00 Zuzana Čaputová dorazila do svojej centrály – pred novinárov by mala prvýkrát predstúpiť o 21:30. 

Kandidátka Zuzana Čaputová prichádza do svojej centrály v Starej tržnici.Petr David Josek/AP/SITAKandidátka Zuzana Čaputová prichádza do svojej centrály v Starej tržnici.

20:52 Oficiálne výsledky druhého kola vyhlásia zajtra o 12:00 na Ministerstve vnútra SR.

20:18 Zuzana Čaputová je na ceste do svojej centrály – pred novinárov by mala prvýkrát predstúpiť o 21:30. 

20:16 Kandidát Smeru-SD Šefčovič sa už nachádza v hoteli Devín, kde bude čakať na volebné výsledky. Pred novinárov zatiaľ neprišiel.

20:00 Zakúpte si špeciálne prezidentské predplatné .týždňa len za 99 centov. Stačí kliknúť na tento link.

19:36 Andrej Kiska príde do volebného štúdia v .klube pod lampou. Livestream môžete sledovať tu.

18:58 V obci Plaveč v okrese Stará Ľubovňa sú od popoludňajších hodín bez elektriny. Priebeh prezidentských volieb by to však podľa starostu obce Petra Šlosára narušiť nemalo.

17:45 Druhé kolo volieb je pokojné, bez rušivých podnetov. Potvrdila to pre TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

17:00 Pozorovatelia OBSE monitorujú priebeh aj počas druhého kola volieb prezidenta SR. Ich úlohou je vyhodnotiť legislatívne normy na voľbu prezidenta SR a vedenie volebnej kampane, ako aj kontrolovať tieto normy v praxi. Pozorovatelia absolvovali diskusie na ministerstve vnútra pred prvým kolom a tiež medzi prvým a druhým kolom volieb. 

16:27 Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová vníma voľby s veľkým rešpektom a je úprimne zvedavá na ich výsledok. Vyhlásila to po tom, čo odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom v Pezinku. Volebný deň strávi ešte s rodinou a večer sa presunie do Bratislavy na volebnú noc. 

Zuzana Čaputová volila spolu s dcérou a partnerom Petrom Konečným (v pozadí).Martin Medňanský/SITAZuzana Čaputová volila spolu s dcérou a partnerom Petrom Konečným (v pozadí).

16:16 Na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach je zatiaľ veľmi nízka účasť na druhom kole prezidentských volieb. V prvom kole tu prišlo hlasovať len 2,83 % voličov.

15:20 Voliči môžu voliť aj v nezvyčajných priestoroch, napríklad volebná miestnosť v Detvianskej Hute je umiestnená v priestoroch autobusovej zastávky, ďalšou originálnou miestnosťou je vestibul železničnej stanice v Krásne nad Kysucou.

14:02 Sledujte náš livestream z .klubu pod lampou. Počas celého večera budeme diskutovať so vzácnymi hosťami, redaktori .týždňa sa budú naživo hlásiť z volebných štábov a budete tak priamo pri aktuálnom dianí. Všetko môžete sledovať naživo na Facebooku už od 21:30.

14:00 Predseda NR SR Andrej Danko odvolil s hlasovacím lístkom mimo svojho trvalého bydliska. Danko vyzýva všetkých občanov, aby takisto využili svoje občianske právo a išli voliť. TASR o tom informoval hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. 

13:49 Po incidente s urnou v Medzanoch prijali viaceré opatrenia. „Keďže vtedy sa urna porušila, tak teraz je plechová. Je pevnejšia, obsah sa nevysype a máme na nej aj visacia zámka. Zabezpečená je maximálne,“ uviedol predseda Okrskovej volebnej komisie v Medzanoch Rastislav Tabák. Poslanec obecného zastupiteľstva Anton Vaňo prišiel do miestnosti, vzal urnu, s ktorou vybehol von a hodil ju o zem. Urna sa rozbila a hlasovacie lístky sa vysypali. Hlasovanie v prvom kole prezidentských volieb v obci sa pre incident predĺžilo do 23.16 h.

13:20 Odvoliť už stihol aj bývalý premiér Robert Fico: „Dúfam, že po tejto voľbe prezidenta nebudú ľudia takí sklamaní ako z Andreja Kisku,“ uvádza na svojom Facebooku.

12:17 Na volebnom akte sa zúčastnil aj premiér SR Peter Pellegrini, ktorý volil v Banskej Bystrici. 

Premiér SR Peter Pellegrini dnes volil v Banskej Bystrici.Peter Rusko/SITAPremiér SR Peter Pellegrini dnes volil v Banskej Bystrici.

12:12 Bývalý prezident Ivan Gašparovič (2004 - 2014) už taktiež odvolil. „Celá spoločnosť dnes žije z kompromisov, pretože ani doma v rodine nemá pravdu iba jeden. Vždy sa musia dohodnúť dvaja, preto prajem budúcemu prezidentovi alebo prezidentke, aby túto vlastnosť mal(a), a tiež, aby sa dokázal(a) priblížiť k občanom SR tak, aby chápali, že to myslí poctivo,“povedal Gašparovič.

11:53 Početné skupiny Slovákov žijúcich v ČR cestujú k česko- slovenským hraniciam, aby mohli voliť v slovenskej obci Kúty. Tu mali voliči k dispozícii aj pripravenú petíciu k podpísaniu za možnosť voľby prezidenta zo zahraničia.

 11:47 Volebný hlas odovzdal aj súčasný prezident Andrej Kiska v Poprade. Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť, pretože nová hlava štátu musí mať silný mandát. 

„Verím, že ľudia si nájdu čas a prídu voliť, aj keď je dnes krásny jarný deň. Čím viac voličov príde a odovzdá svoj hlas novému prezidentovi, tým silnejší mandát bude mať,“ uviedol Kiska. 

Prezident Andrej Kiska s manželkou odovzdali svoj hlas v Poprade.

Radoslav Maťaš/SITAPrezident Andrej Kiska s manželkou odovzdali svoj hlas v Poprade.

Zároveň požiadal tých voličov, ktorých kandidáti sa nedostali do druhého kola a možno uvažujú, či ísť v druhom kole voliť, aby prišli k urnám. „Vidíme, čo sa deje na vnútropolitickej scéne, vychádzajú stále nové a nové informácie okolo Kočnera a nový prezident alebo prezidentka nebude v jednoduchej pozícii,“ povedal Kiska, ktorý verí, že ľudia si v sobotu vyberú správne. 

Súčasná hlava štátu Andrej Kiska má pred sebou ešte dva a pol mesiaca vo funkcii. Mandát prezidentovi končí mandát 15. júna 2019.

11:42 Exprezident Rudolf Schuster po odvolení pripomenul, že priama voľba prezidenta má veľký význam a nemalo by sa pripustiť, aby ho opätovne volil parlament.

Výsledky prvého kola, respektíve počet hlasov, ktoré v ňom získali kandidáti Štefan Harabin a Marian Kotleba komentoval slovami, že aj to niečo signalizuje, „lebo nezískali málo“.

Exprezident Rudolf Shuster prišiel do volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.IVAN FLEISCHER/SITAExprezident Rudolf Shuster prišiel do volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

11:11 Svoj hlasovací lístok už odovzdal prezidentský kandidát Maroš Šefčovič, ktorý hlasoval v spoločnosti svojej rodiny. Šefčovič odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch.

Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič s rodinou.PAVEL NEUBAUER/TASRPrezidentský kandidát Maroš Šefčovič s rodinou.

8:55 Aj 
Slováci pôsobiaci v zahraničí prišli voliť, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb. Zahraniční Slováci musia pre účasť na voľbách investovať stovky eur. Zhodujú sa, že najdôležitejšie je aktívne prejaviť svoj názor a využiť možnosť participovať svojím hlasom na výsledku volieb.

8:20 Hlasovať v prezidentských voľbách dnes môže aj 10 189 väzňov. V prvom kole bola vo väzniciach volebná účasť 17 %.

7:38 Slováci dnes volia svojimi hlasmi v poradí už piatu/eho prezidentku/a novodobej SR.  Ľudia si vyberajú z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. 

Volebné miestnosti v dnešnom druhom kole volieb prezidenta SR sú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Volebné právo má vyše 4,45 milióna občanov žijúcich na Slovensku a v zahraničí. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite