Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Životné prostredie má novú stratégiu, chýba v nej dátum konca ťažby uhlia

.veronika Verešová .slovensko

Ministerstvo životného prostredia verí, že za jedenásť rokov na Slovensku znížime emisie až o takmer 50 percent. Tvrdí to v stratégii Zelenšie Slovensko, ktorú včera predstavili v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

Životné prostredie má novú stratégiu, chýba v nej dátum konca ťažby uhlia Ján Slivinský/SITA

vláda stratégiu prijala, preto je právne záväzná aj pre ostatné ministerstvá. Brusel nás vo februári vyzval, aby sme venovali väčšiu pozornosť ochrane lesov a tetrova hlucháňa. Ak sa tak nestane, Slovensku hrozí žaloba na Súdnom dvore EÚ.  

Po februárovej výstrahe Európskej komisie a po protestoch stredoškolákov za budúcnosť klímy zvolalo Ministerstvo životného prostredia tlačovú konferenciu, na ktorej predstavilo víziu Zelenšieho Slovenska. Ide o materiál, na ktorom pracovali dva roky. Venuje sa téme znižovania emisií na Slovensku s plánom do roku 2030 a následne do roku 2050. Zároveň ministerstvo vypracovalo stratégiu, ktorá sa týka zvyšovania energetickej efektívnosti a podpory obnoviteľných zdrojov. Štúdie ukázali, že je Slovensko do roku 2050 schopné znížiť emisie až o 70 percent oproti roku 1999. Výsledkom bude zmena štruktúry ekonomiky, rast HDP a nižšia domáca spotreba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite