Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NAKA začala trestné stíhanie vo veci vydierania, ide o spor medzi Kiskom a Ficom

.dominik Harman .slovensko

Kiska bol vypovedať pred vyšetrovateľom ako poškodený.

NAKA začala trestné stíhanie vo veci vydierania, ide o spor medzi Kiskom a Ficom

polícia začala trestné stíhanie vo veci vydierania po tom, čo bol na NAKA vypovedať prezident Andrej Kiska. Ide o spor, ktorý má Kiska s Robertom Ficom – prezident tvrdí, že ho Robert Fico vydieral kvôli vymenovaniu za predsedu Ústavného súdu.

Fico podľa Kisku tlačil na to, aby ho vymenoval za predsedu Ústavného súdu. Podľa Kisku Fico priamo hovoril o tom, že v opačnom prípade sa opäť začne vyšetrovať kauza Kisovej firmy KTAG. 

„My to vnímame tak, že trestné stíhanie konateľa firmy KTAG je pomstou za to, že prezident odmietol vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu,“ povedal Kiskov právny zástupca Daniel Lipšic.

Andrej Kiska bol prvý, ktorého si vyšetrovateľ zavolal na výsluch. Dnešné vypočúvanie Andreja Kisku označil za korektné. Podľa Lipšica by mal vyšetrovateľ vypočuť aj ďalších údajných svedkov vyhrážok – Bélu Bugára a premiéra Petra Pellegriniho.

Podľa Lipšica dnes prezident predložil „objektívne dôkazy, ktoré potvrdzujú, že došlo k vyhrážkam.“ Bližšie dôkazy Lipšic špecifikovať nechcel. O nahrávky rozhovorov podľa neho nešlo.

o čo ide

Firma bratov Kiskovcov KTAG (Kiska Travel Agency) si v roku 2014 uplatnila odpočet DPH vo výške takmer 147-tisíc eur. Daňový úrad túto vratku neuznal, firma musela platiť aj penále.

Celý problém bol v tom, že KTAG si do nákladov dala aj peniaze, ktoré minula na prezentáciu Andreja Kisku. To sa však podľa daniarov nestotožňuje s podnikateľskou činnosťou tejto firmy. 

Daniel Lipšic po vypočutí Andreja Kisku: (autor videa Matúš Baňovič)

Kiska argumentuje tým, že propagácia jeho osoby bola súčasťou biznisplánu. Cez spropagovanie Kisku ako osoby firma zarábala na školeniach a predaji knihy, vysvetlil prezident na februárovej tlačovej konferencii.

Proti firme začala polícia trestné stíhanie už skôr, bolo však ukončené ako neodôvodnené. Konanie obnovili až neskôr na podnet prokuratúry, momentálne je obvinený jeden zo súčasných konateľov firmy Eduard Kučovský.

Kučovský už podal sťažnosť proti vzneseniu obvinenia z daňového trestného činu. Rozhodovať o nej bude prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. 

Ak Kučovský so sťažnosťou neuspeje, polícia časom zrejme obviní aj Andreja Kisku. Kým je vo funkcii, nie je to možné – Ústava také niečo nedovoľuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite