Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Uhladení ľudáci

.anton Vydra .slovensko .reportáž

Videl som tých, čo si prišli uctiť vznik slovenskej samostatnosti. Počul som ich spievať, rečniť, recitovať básne, tlieskať. Skúmal som ich tváre, gestá a prežívanie slávnostného aktu. Ružomberská akadémia S úctou k dejinám mi ukázala, kto sú dnešní ľudáci.

Uhladení ľudáci BORIS NÉMETH 14. marec 2019 Ružomberok: Účastníci spomienkovej akadémie S úctou k dejinám spievajú v hoteli Kultúra slovenskú hymnu. Pred budovou v tej chvíli stoja aktivisti a Ján Benčík s plagátmi obetí slovenského štátu.

podujatie S úctou k dejinám, ktoré organizuje občianske združenie Múzeum ozbrojených zložiek SR 1939 – 1945, sa malo pôvodne konať v ružomberskom Dome kultúry Andreja Hlinku. Po protestoch verejnosti sa ružomberský primátor Igor Čombor rozhodol prenájom priestorov Kultúrneho domu na toto podujatie zrušiť. A tak sa oslávenci osemdesiatin slovenského štátu presunuli do hotela Kultúra, kde si prenajali sálu na prvom poschodí a mohli sa tam nerušene venovať tomu, čo nazvali akadémiou k vzniku slovenskej samostatnosti.

Na podujatie mal prísť aj Marian Kotleba, no ospravedlnil sa. Vraj musel ostať na zasadaní akéhosi výboru. Prišli však iní: prezidentský kandidát Róbert Švec, poslanci Národnej rady za ĽSNS Peter Krupa (to je ten, ktorému zakázali nosiť do parlamentu zbraň) a Rastislav Schlosár, Miroslav Vetrík z novovzniknutej kresťanskej strany KDŽP, kňaz Ján Košiar či historici Ivan Mrva a Martin Lacko a ďalší. 

V sále sa usadilo asi dvesto ľudí a prítomným hosťom horlivo tlieskali, najviac však zrejme spevu sólistu opery SND Ivanovi Ožvátovi, ktorý svojím tenorom odspieval tak hymnu, ako aj niekoľko slovenských piesní, ako napríklad Od Dunaja hlbokého až po Kriváň vysoký alebo pieseň Andreja Lieskovského Nepoznám inú takú zem. Čo som však na tom podujatí v Ružomberku videl?

tváre oddaných

Pred vchodom do hotela Kultúra postáva hlúčik odporcov slovenského štátu, uprostred ktorého je aj bloger Ján Benčík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite