Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA si v správe o dodržiavaní ľudských práv na Slovensku všímajú vraždu Kuciaka a stav justície

.redakcia .slovensko

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydáva pravidelne správu o stave dodržiavania ľudských práv vo svete, v ktorej bod po bode vecne hodnotí situáciu v jednotlivých krajinách.

USA si v správe o dodržiavaní ľudských práv na Slovensku všímajú vraždu Kuciaka a stav justície Petr David JosekAP/SITA

slovensku je tento rok venovaných 30 strán. V správe si ministerstvo všíma vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, únos Vietnamca, vraždu Filipínca v Bratislave, situáciu Rómov a stav justície.

Rezort americkej diplomacie v správe uvádza, že investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení vlani vo februári vo vlastnom dome. Kuciak často písal články obsahujúce tvrdenia o korupcii vo vysokých kruhoch a zdokumentoval aj schémy daňových podvodov. Od októbra slovenské úrady zatkli a obvinili štyroch podozrivých v tomto prípade. Protesty verejnosti, ktoré sa po oboch vraždách následne konali po celej krajine, prinútili odstúpiť vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, vtedajšieho premiéra Roberta Fica a vtedajšieho prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Po rezignáciách Fico obviňoval médiá a mimovládne organizácie zo zneužívania vrážd na vyvolanie „prevratu", dodal rezort americkej diplomacie v správe.

 V poslednom článku, ktorý investigatívny novinár napísal a zverejnený bol po jeho smrti, Kuciak zdokumentoval prepojenia talianskej mafie na slovenských vysokopostavených politikov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite