Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia podáva podnet na Ústavný súd za neumožnenie voliť Slovákom v zahraničí

.redakcia .slovensko

Neexistuje legitímny dôvod, aby občania SR nemali s výnimkou parlamentných volieb možnosť voliť zo zahraničia. Na stredajšom tlačovom brífingu to uviedli predstavitelia opozície.

Opozícia podáva podnet na Ústavný súd za neumožnenie voliť Slovákom v zahraničí Milo Fabian/SITA

pod podnet, týkajúci sa volebného zákona, sa podpisujú 37 poslanci z klubov SaS, OĽaNO a Sme rodina. Považujú ho za diskriminačný. „Súčasný systém upiera právo zúčastniť sa na voľbách 350 000 občanom SR. Tým, ktorí žijú dlhodobo v zahraničí alebo musia v čase volieb vycestovať mimo Slovenska. A týka sa to aj nadchádzajúcich volieb hlavy štátu,“ upozornil tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Zástupca občianskej iniciatívy Srdcom doma Samuel Zubo pripomenul, že v okolitých krajinách je možnosť voliť v zahraničí štandardom. „Neexistuje žiadny legitímny dôvod, žiadne ospravedlnenie, prečo možnosť voliť zo zahraničia našim občanom zákonodarca komplikuje,“ upozornil zástupca iniciatívy, ktorá od začiatku roka 2018 spustila kampaň za rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite